DOQ

Longarts dr. Koedoot over die ene patiënt: ‘Hoe zal het toch zijn afgelopen met die onverzekerde Italiaanse die zwanger was?’

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Zo ook longarts dr. Nelleke Koedoot, die tevens als vrijwilliger avondspreekuur houdt voor onverzekerden bij Kruispost op de Wallen in Amsterdam. “Velen zijn nog niet eerder bij Kruispost geweest en melden zich er daarna ook niet meer. Terwijl hun situatie vaak zorgelijk is. Dat vind ik soms best moeilijk. Niet alleen als dokter, maar ook als mens.” 

Een huisarts ontmoet dezelfde patiënt door de jaren heen menigmaal, Nelleke Koedoot verliest de hulpbehoevende doorgaans al na één bezoek uit het oog. Althans, tijdens haar vrijwilligerswerk bij Kruispost, bedoeld voor zorg aan onverzekerden en gevestigd op de Wallen. “Dikwijls vraag ik me af: hoe zou het toch zijn afgelopen met die man of vrouw?”

Daklozen en illegalen

“Ik ben longarts. Drie dagen per week richt ik me bij de GGD Rotterdam-Rijnmond op tbc-bestrijding. Dat schema biedt me ruimte voor andere activiteiten”, zegt Koedoot. “Zo draai ik sinds 2018 als vrijwilliger avondspreekuren bij Kruispost, inmiddels drie keer per maand. Kruispost is onderdeel van Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100 en biedt maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden in de binnenstad van Amsterdam. Denk bijvoorbeeld aan daklozen of uitgeprocedeerde asielzoekers, maar ook aan illegale schoonmaakkrachten uit onder meer Brazilië en de Filipijnen.”

Moeilijk

“Van sommige mensen die komen aanlopen, zijn achtergrond en medisch dossier bekend”, vervolgt ze. “Maar velen zijn nog ni

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »