DOQ

Longarts dr. Koedoot over die ene patiënt: ‘Hoe zal het toch zijn afgelopen met die onverzekerde Italiaanse die zwanger was?’

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Zo ook longarts dr. Nelleke Koedoot, die tevens als vrijwilliger avondspreekuur houdt voor onverzekerden bij Kruispost op de Wallen in Amsterdam. “Velen zijn nog niet eerder bij Kruispost geweest en melden zich er daarna ook niet meer. Terwijl hun situatie vaak zorgelijk is. Dat vind ik soms best moeilijk. Niet alleen als dokter, maar ook als mens.” 

Een huisarts ontmoet dezelfde patiënt door de jaren heen menigmaal, Nelleke Koedoot verliest de hulpbehoevende doorgaans al na één bezoek uit het oog. Althans, tijdens haar vrijwilligerswerk bij Kruispost, bedoeld voor zorg aan onverzekerden en gevestigd op de Wallen. “Dikwijls vraag ik me af: hoe zou het toch zijn afgelopen met die man of vrouw?”

Daklozen en illegalen

“Ik ben longarts. Drie dagen per week richt ik me bij de GGD Rotterdam-Rijnmond op tbc-bestrijding. Dat schema biedt me ruimte voor andere activiteiten”, zegt Koedoot. “Zo draai ik sinds 2018 als vrijwilliger avondspreekuren bij Kruispost, inmiddels drie keer per maand. Kruispost is onderdeel van Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100 en biedt maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden in de binnenstad van Amsterdam. Denk bijvoorbeeld aan daklozen of uitgeprocedeerde asielzoekers, maar ook aan illegale schoonmaakkrachten uit onder meer Brazilië en de Filipijnen.”

Moeilijk

“Van sommige mensen die komen aanlopen, zijn achtergrond en medisch dossier bekend”, vervolgt ze. “Maar velen zijn nog ni

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »