Dr. Peters over communicatie in de palliatieve fase van COPD: ‘Exacte uitspraken doen blijft lastig’

mm
Redactie
Redactioneel,
14 juni 2019

Het recent verschenen boek ‘Met het einde in zicht’ bevat praktijkverhalen en handvatten over communiceren met ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten in de palliatieve fase. Als ‘voorproefje’ publiceert DOQ.nl twee praktijkverhalen met de bijbehorende handvatten uit het boek. In dit eerste verhaal vertelt longarts Liesbeth Peters (Noordwest Ziekenhuisgroep) over haar ontmoetingen met meneer Braams met COPD. De mogelijkheid bestaat dat hij binnen een jaar hieraan zal overlijden. Peters bespreekt de vragen, zorgen en wensen van meneer Braams eerst met hem alleen en een week later ook met zijn vrouw erbij.

Onvoorspelbaar

Ik zit alleen in mijn kamer in de polikliniek. Over een kwartier komt meneer Braams op het spreekuur. Hij heeft COPD. Kort voor een gesprek met iemand met een bepaalde longziekte moet ik vaak denken aan de verhalen van andere mensen met dezelfde longziekte. Bij mensen met COPD heb ik veel boosheid gezien. Een mevrouw speelde al 32 jaar tennis en kon niet meer meekomen met haar vriendinnen. Pas jaren later kon ze dat accepteren.

Ik heb ook veel angst gezien. Ik kan onmogelijk precies aanvoelen wat iemand met COPD doormaakt, dat weet alleen die persoon zelf, maar ik weet wel dat veel mensen met COPD bang zijn om te stikken. De kans dat zo iemand echt stikt is ontzettend klein, maar als je weet hoe erg de benauwdheid onverwachts in korte tijd kan worden, begrijp je die angst. De klachten bij COPD zijn meestal kortademigheid, hoesten, slijm ophoesten, piepende ademhaling en moeheid. De ernst van de klachten kan van dag tot dag wisselen, som

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel