DOQ

Longarts prof. dr. Aerts krijgt ‘parel’ voor immunotherapie tegen asbestkanker

Voor zijn werk aan het ontwikkelen van immunotherapie tegen asbestkanker, heeft prof. dr. Joachim Aerts een ZonMW-parel ontvangen. Samen met zijn team is hij erin geslaagd om bij deze patiënten een afweerreactie tegen de tumor op gang te brengen, een eerste stap naar een effectieve behandeling van deze nu nog fatale vorm van kanker.

Het is prof. dr. Aerts van het Erasmus MC gelukt om een afweerreactie op gang te brengen bij patiënten met kanker van de longvliezen, ofwel mesothelioom. Op dit moment overlijden de meeste patiënten binnen een jaar aan deze vorm van kanker.

Verkennercellen
Het team van Aerts gebruikt in het onderzoek gekweekte tumorcellen. Eerst halen ze specifieke ‘verkennercellen’ uit het bloed van de patiënt. Die worden in het laboratorium in contact gebracht met de fijngemaakte tumorcellen, en vervolgens weer ingespoten bij de patiënt. De aanpak resulteert bij veel patiënten in een reactie van het immuunsysteem.

Klinische studie
De onderzoekers hebben het bedrijf Amphera opgericht, dat de behandeling verder gaat ontwikkelen. Binnenkort start met subsidie van de Europese Unie een grote klinische studie in Frankrijk, België en Nederland. De hoop is dat de uitkomsten ervan de bevindingen van Aerts zullen onderstrepen.

ZonMw subsidieert verschillende onderzoeksprojecten. Elk jaar worden daarvan een aantal als ‘parels’ uitgelicht, waaronder dit keer het project van Aerts.

Bron: Erasmus MC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx