Longarts Sander de Hosson wint Global Lung Cancer Award

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
19 april 2017

Longarts Sander de Hosson, werkzaam in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), heeft onlangs de Global Lung Cancer Award binnengesleept. De Longarts had al in 2015 de Nederlandse prijs ontvangen, maar nu heeft hij ook de prijs voor zijn verdiensten als columnist voor verschillende uitingen gekregen. Volgens de Global Lung Cancer Coalition (GLCC) vraagt hij op een goede manier aandacht voor longkanker.

De Global Lung Cancer Coalition (GLCC) zet zich wereldwijd in voor het verkrijgen van betere longkankerzorg. Er moet volgens de organisatie meer aandacht zijn voor mensen met longkanker. Er zijn 36 patiëntenorganisaties uit verschillende landen aangesloten bij de GLCC. In Nederland is dat Longkanker Nederland, een stichting zonder winstoogmerk die opkomt voor patiënten met longkanker en pleit voor meer genezing van deze ziekte en een betere kwaliteit van leven.

De blogs gaan meestal over de dagelijkse praktijk van De Hosson. Hij schrijft daarbij regelmatig over de palliatieve zorg bij mensen met longkanker. De longarts wil lastige onderwerpen niet uit de weg gaan. De columns handelen over palliatieve sedatie, euthanasie en veel onderwerpen waar mensen met longkanker tijdens hun ziekte mee te maken krijgen.

“Waar ik vaak over schrijf is dat het soms goed is om te stoppen met behandelen, omdat doorgaan met behandelen alleen maar leidt tot meer bijwerkingen, terwijl het niet tot een langer of een beter leven leidt”, vertelt de longarts in een recent interview. Kwaliteit van leven is voor de longarts belangrijker dan het nodeloos rekken van het ziekbed.

Elke patiëntorganisatie die aangesloten is bij de GLCC reikt jaarlijks een Lung Cancer Journalism Award uit. Daaruit kiest GLCC een algemene winnaar. Sander de Hosson was de Nederlandse inzending van 2015. Toen schreef hij een blog over een man die geboren werd in 1977 en die op zijn 32ste jaar een een uitgezaaide longtumor had. Hij en zijn vriendin hadden nog de wens om te trouwen voor hij sterft. En met dank aan de gemeente kon die droom die middag nog worden waargemaakt. Ze trouwden, terwijl de man dezelfde nacht nog kwam te overlijden.

Met het bij de prijs gewonnen gewonnen geldbedrag wil De Hosson een symposium over longkanker organiseren in Assen.

Een eerder interview van DOQ met De Hosson is hier te lezen.

Winnende Blog: agora.nl/longarts-sander-de-hosson-slotcouplet

Bronnen: lungcancercoalition.org

longkankernederland.nl

doq.nl/longgeneeskunde-is-individueel-maatwerk/

Foto: Wilhelmina ziekenhuis Assen

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

,
Deel dit artikel