DOQ

Longarts Sander de Hosson wint Global Lung Cancer Award

Longarts Sander de Hosson, werkzaam in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), heeft onlangs de Global Lung Cancer Award binnengesleept. De Longarts had al in 2015 de Nederlandse prijs ontvangen, maar nu heeft hij ook de prijs voor zijn verdiensten als columnist voor verschillende uitingen gekregen. Volgens de Global Lung Cancer Coalition (GLCC) vraagt hij op een goede manier aandacht voor longkanker.

De Global Lung Cancer Coalition (GLCC) zet zich wereldwijd in voor het verkrijgen van betere longkankerzorg. Er moet volgens de organisatie meer aandacht zijn voor mensen met longkanker. Er zijn 36 patiëntenorganisaties uit verschillende landen aangesloten bij de GLCC. In Nederland is dat Longkanker Nederland, een stichting zonder winstoogmerk die opkomt voor patiënten met longkanker en pleit voor meer genezing van deze ziekte en een betere kwaliteit van leven.

De blogs gaan meestal over de dagelijkse praktijk van De Hosson. Hij schrijft daarbij regelmatig over de palliatieve zorg bij mensen met longkanker. De longarts wil lastige onderwerpen niet uit de weg gaan. De columns handelen over palliatieve sedatie, euthanasie en veel onderwerpen waar mensen met longkanker tijdens hun ziekte mee te maken krijgen.

“Waar ik vaak over schrijf is dat het soms goed is om te stoppen met behandelen, omdat doorgaan met behandelen alleen maar leidt tot meer bijwerkingen, terwijl het niet tot een langer of een beter leven leidt”, vertelt de longarts in een recent interview. Kwaliteit van leven is voor de longarts belangrijker dan het nodeloos rekken van het ziekbed.

Elke patiëntorganisatie die aangesloten is bij de GLCC reikt jaarlijks een Lung Cancer Journalism Award uit. Daaruit kiest GLCC een algemene winnaar. Sander de Hosson was de Nederlandse inzending van 2015. Toen schreef hij een blog over een man die geboren werd in 1977 en die op zijn 32ste jaar een een uitgezaaide longtumor had. Hij en zijn vriendin hadden nog de wens om te trouwen voor hij sterft. En met dank aan de gemeente kon die droom die middag nog worden waargemaakt. Ze trouwden, terwijl de man dezelfde nacht nog kwam te overlijden.

Met het bij de prijs gewonnen gewonnen geldbedrag wil De Hosson een symposium over longkanker organiseren in Assen.

Een eerder interview van DOQ met De Hosson is hier te lezen.

Winnende Blog: agora.nl/longarts-sander-de-hosson-slotcouplet

Bronnen: lungcancercoalition.org

longkankernederland.nl

doq.nl/longgeneeskunde-is-individueel-maatwerk/

Foto: Wilhelmina ziekenhuis Assen

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


Lees ook: “Longgeneeskunde is individueel maatwerk”

Naar dit artikel »