Longarts-somnoloog De Groot over die ene patiënt: ‘Hij zei: ‘Ik doe weer dingen waarvan ik niet had gedacht dat ik ze ooit nog zou kunnen’’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
31 januari 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Longarts-somnoloog Reinier de Groot herinnert zich de schrik van een vijftiger, directeur van een middelgroot bedrijf, toen hij hoorde dat hij ernstige slaapapneu had.

Longarts-somnoloog Reinier de Groot

‘Ik voel me als herboren! Ik ben weer aangenaam gezelschap voor mijn vrouw en ik kan mijn zware baan en bijbehorende spanning weer aan.’ Dat vertelde een directeur van een middelgroot bedrijf nadat longarts-somnoloog Reinier de Groot hem had verlost van ernstige slaapapneu. Het advies van de medicus aan andere artsen: “Denk bij klachten over chronische vermoeidheid ook altijd aan slaapproblematiek als mogelijke oorzaak. Dikwijls wordt bijvoorbeeld nog de diagnose slaapapneu gemist.”

Kan iedereen treffen

Zowel huisartsen als medisch specialisten verwijzen patiënten met slaapproblemen naar het Nederlands Slaap Instituut (NSI) in Amersfoort. Behalve arts is Reinier de Groot medisch directeur binnen deze focuskliniek voor diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen.

“Gemiddeld duurt het maar liefst zeven jaar voordat mensen met slaapapneu tegenover een arts zitten vanwege deze klacht”, zegt hij. “En daarna kan het nog een tijd vergen eer de juiste diagnose is gesteld. Menige huisarts of specialist denkt dat dit bijna uitsluitend voorkomt bij oudere en zwaardere mannen. Maar iedereen kan erdoor worden getroffen. Het wordt zelfs op kleine schaal gezien bij pasgeb

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel