DOQ

Associate prof. Van der Heijden: ‘3D-navigatie draagt bij aan vroegdiagnostiek van longkanker bij kleine tumoren’

Het opsporen van longkanker in een vroeg stadium bij tumoren kleiner dan twee centimeter: tot nu toe is dat een hele uitdaging. Longarts en associate prof. Erik van der Heijden van het Radboudumc werkt aan nieuwe technieken.

Als associate professor Interventie Longziekten leidt Erik van der Heijden sinds twee jaar het onderzoek naar vroege detectie van longkanker door het toepassen van 3D-navigatietechnieken. De eerste conclusies zijn hoopvol voor patiënten met kleine tumoren in de longen. Nu moeten zij nog vaak lang in onzekerheid zitten en belastende onderzoeken ondergaan. “En dat terwijl we uit de klinische praktijk weten dat bij een groot deel van de patiënten bij wie op een CT-scan nodules in de longen zijn gevonden, er geen sprake blijkt te zijn van kanker”, aldus de Nijmeegse longarts.

Associate prof. en longarts Erik van der Heijden

“Een kleine kans op diagnose met een voor de patiënt enorm onprettig onderzoek”

Complicaties

Wordt bij een patiënt een nodule in de longen gevonden, dan maken de betrokken artsen een risicotaxatie waarin zij onder meer afgaan op uitlopers en de grootte van de nodule. Van der Heijden: “Is het risico dat het longkanker betreft groter dan tien procent, dan ben je gerechtigd om er weefsel uit te halen. Dat is zelfs voor zeer ervaren radiologen nog een hele kunst bij kleine nodulen. Daarbij komt dat bij een CT-geleide punctie altijd complicaties kunnen optreden. Het risico op een pneumothorax is bijvoorbeeld ongeveer 19 tot 25 procent. De kans op bloedingen ligt rond de 20 procent. Pas je daarentegen een bronchoscopie toe, dan heb je te maken met een sensitiviteit van zo’n 14 procent. Een kleine kans op diagnose dus met een voor de patiënt enorm onprettig onderzoek.”

‘Het wordt nóg belangrijker om diagnostiek vroeg, met zekerheid en zo min mogelijk belastend rond te krijgen”

Bevolkingsonderzoek

Deze nadelen van de huidige beeldvormingstechnieken vormden voor Van der Heijden en zijn team de aanleiding tot de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden voor vroege opsporing van longkanker. Ook de NELSON-studie onder leiding van onderzoekers uit het Erasmus MC heeft daaraan bijgedragen, vertelt Van der Heijden. “Deze studie maakt een een vergelijking tussen alle longkankers die gevonden zijn met behulp van onder andere CT-screening en longkankers ontdekt in de screenlingsloze controlegroep. Het doel van deze studie is om te bepalen of een eventueel bevolkingsonderzoek naar de vroege opsporing van longkanker bij hoog-risicopatiënten in de toekomst effectief is. Als dat bevolkingsonderzoek er komt, komen we dus nog vaker patiënten met nodules tegen. Dan is het dus nóg belangrijker om diagnostiek vroeg, met zekerheid en zo min mogelijk belastend rond te krijgen.”

“De ene tool is vergelijkbaar met gps-navigatie zoals in onze auto”

Navigatie

Voor het onderzoek van Van der Heijden werkt het Radboudumc met twee nieuwe technieken. “De ene tool is vergelijkbaar met gps-navigatie zoals in onze auto. Met een CT-scan breng je de wegenmap van de longen in kaart en met een magnetische tip op de punt van je scoop volg je daarna de route naar de nodule. Bij de andere techniek gebruiken we een cone-beam-CT: een CT-scanner in de vorm van een C-arm die als doorlichtingstoestel fungeert. Deze methode blijkt bij kleine nodulen zeer nauwkeurig te zijn, helemaal als je die combineert met de navigatietechniek. We hebben nu zo’n 250 patiënten onderzocht en zitten op een diagnostische yield van 85 procent. Het complicatierisico bij deze technieken ligt rond de 2 procent. Veelbelovend dus.”

“We hopen dat deze nieuwe vorm van diagnostiek mogelijk toch voor vergoeding in aanmerking zal komen”

Kostbaar

Het Radboudumc is het enige ziekenhuis dat van deze technieken gebruikmaakt, maar Van der Heijden hoopt dat dit in de toekomst zal veranderen. “De kosten voor het onderzoek zijn hoog: patiënten moeten namelijk onder narcose op een hybride OK. Er zijn veel kostbare randvoorwaarden aan verbonden. Verzekeraars vergoeden dit vooralsnog niet en je kunt dit patiënten en ziekenhuizen niet uit eigen zak laten betalen. We hebben onze onderzoeksdata dan ook neergelegd bij Zorgverzekeraars Nederland en het Zorginstituut Nederland, zodat deze nieuwe vorm van diagnostiek mogelijk toch voor vergoeding in aanmerking zal komen. Dan kunnen andere ziekenhuizen hun patiënten ook helpen met vroege opsporing en dus met een grotere kans op genezing van longkanker. Iets waar we als longartsen natuurlijk zeker naar moeten streven.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx