DOQ

“Longgeneeskunde is individueel maatwerk”

Longarts, twitteraar, blogger, en zeer betrokken bij de palliatieve zorg in Nederland. Sander de Hosson, werkzaam in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, is het allemaal. In een interview met DOQ.nl geeft hij kort een kijkje in zijn gedachten over deze onderwerpen.

Naast algemene longziekten en de klinische zorg voor patiënten met exacerbaties COPD, pneumonie en longembolie, doet longarts Sander de Hosson veel longkankerzorg. “Ik liep zes maanden een oriënterend ANIOS-schap op een longafdeling. Toen viel mij op dat het specialisme een stuk breder was dan ik aanvankelijk dacht. Veel acute zorg, maar ook chronische zorg. Je ziet alles van jongeren met een ingeklapte long tot ouderen met longkanker. Ik voelde me er thuis, maar ik zou dat waarschijnlijk ook hebben bij andere vakken zoals MDL.”

De Hosson: “In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen ben ik vooral verantwoordelijk voor de poli’s. Ik doe er zeven per week, dat zijn zeven dagdelen. Ik zie dan elk kwartier een patiënt. Ik doe nog een ochtend per week ‘scopie-onderzoek’ en inbrengen van drains. Daarnaast superviseer ik afwisselend met mijn collegae de spoed. Uiteindelijk werk ik zo’n vier hele dagen en daarnaast nog bereikbaarheidsdiensten tijdens de nachten en het weekend. Daarnaast doe ik regelmatig iets voor de Werkgroep Palliatieve zorg van de NVALT, we bereiden momenteel een groot symposium voor.”

Onkunde
Sander de Hosson is dagelijks online te vinden1. Hij schreef verschillende artikelen en blogs die goed worden gelezen. “In de nasleep van de zaak ‘Tuitjenhorn’2, merkte ik dat de kennis over wat palliatieve sedatie en euthanasie bij media en publiek tekort schoot. Ik zette de verschillen en overeenkomsten op papier, en gaf aan wat de grijze gebieden waren en publiceerde dat op Artsennet, dat werd zo’n 10.000 keer gelezen, en ik dacht toen, wat een bijzondere manier om je kennis te delen. Vervolgens vroeg Agora3 of ik niet regelmatig op hun site kon publiceren. De artikelen werden goed gelezen en ik merkte dat het maatschappelijke impact had. Een deel van de columns verschijnen in Dagblad van het Noorden.

Activistisch
Er zijn een aantal longartsen en specialisten actief op social media. De Hosson: “Dokters zijn over het algemeen weinig activistisch, maar zouden wel bepaalde zaken die echt krom zijn, moeten willen veranderen en dat kan tegenwoordig via de online media. Vandaag plaatste ik bijvoorbeeld een Twitter-bericht over het illegaal aanbieden van medicijnen (benzodiazepines) via internet, even later werden er Kamervragen over gesteld. Er zijn al verschillende symposia om artsen wegwijs te maken met het internet. Het gebeurt allemaal buiten werktijd, dus je moet wel een persoon zijn die het leuk vindt om ook in de publieke ruimte je zegje te doen.”

Behandelstand
“Mijn belangrijkste onderwerp is de ‘palliatieve zorg’. Deze krijgt te weinig aandacht in de opleidingen. De maatschappij en medische wereld staan te veel in de behandelstand. Oud worden is belangrijker dan kwaliteit van leven. Er zijn bijvoorbeeld bij longkanker ondanks alle nieuwe therapieën slechts geringe verbetering in de overall survival. Een ideaal geneesmiddel verbetert de kwaliteit van leven, niet alleen de levensduur. Je wil niet de laatste dagen van je leven, dagelijks naar het ziekenhuis. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Sommige patiënten willen nog een levenstaak vervullen, waardoor je als longarts soms tegen ethische grenzen aan lopen om iets te bereiken.2”

Maatwerk
De Hosson tot slot: “Geneeskunde is individueel maatwerk, dus het lukt niet altijd en kan niet bij iedereen. Je kunt als zorgverlener veel bieden op het gebied van medicatie en begeleiding, maar je moet er de tijd voor nemen, en ook de goede mensen erbij halen. Begeleiding van existentiële problematiek vind ik lastig, en ik sta dan te hakkelen, maar als ik dan een geestelijk verzorger inschakel, zijn de patiënten heel blij met de zorg. Je kunt niet alles, maar met z’n allen kun je iemand wel een menswaardig einde helpen krijgen.”

Bronnen:

  1. https://twitter.com/shossontwits
  2. Trouw.nl: Melding-van-huisarts-Tuitjenhorn-was-terecht
  3. Agora.nl: longarts-sander-de-hosson-fantastisch

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”