DOQ

“Longgeneeskunde is individueel maatwerk”

Longarts, twitteraar, blogger, en zeer betrokken bij de palliatieve zorg in Nederland. Sander de Hosson, werkzaam in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, is het allemaal. In een interview met DOQ.nl geeft hij kort een kijkje in zijn gedachten over deze onderwerpen.

Naast algemene longziekten en de klinische zorg voor patiënten met exacerbaties COPD, pneumonie en longembolie, doet longarts Sander de Hosson veel longkankerzorg. “Ik liep zes maanden een oriënterend ANIOS-schap op een longafdeling. Toen viel mij op dat het specialisme een stuk breder was dan ik aanvankelijk dacht. Veel acute zorg, maar ook chronische zorg. Je ziet alles van jongeren met een ingeklapte long tot ouderen met longkanker. Ik voelde me er thuis, maar ik zou dat waarschijnlijk ook hebben bij andere vakken zoals MDL.”

De Hosson: “In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen ben ik vooral verantwoordelijk voor de poli’s. Ik doe er zeven per week, dat zijn zeven dagdelen. Ik zie dan elk kwartier een patiënt. Ik doe nog een ochtend per week ‘scopie-onderzoek’ en inbrengen van drains. Daarnaast superviseer ik afwisselend met mijn collegae de spoed. Uiteindelijk werk ik zo’n vier hele dagen en daarnaast nog bereikbaarheidsdiensten tijdens de nachten en het weekend. Daarnaast doe ik regelmatig iets voor de Werkgroep Palliatieve zorg van de NVALT, we bereiden momenteel een groot symposium voor.”

Onkunde
Sander de Hosson is dagelijks online te vinden1. Hij schreef verschillende artikelen en blogs die goed worden gelezen. “In de nasleep van de zaak ‘Tuitjenhorn’2, merkte ik dat de kennis over wat palliatieve sedatie en euthanasie bij media en publiek tekort schoot. Ik zette de verschillen en overeenkomsten op papier, en gaf aan wat de grijze gebieden waren en publiceerde dat op Artsennet, dat werd zo’n 10.000 keer gelezen, en ik dacht toen, wat een bijzondere manier om je kennis te delen. Vervolgens vroeg Agora3 of ik niet regelmatig op hun site kon publiceren. De artikelen werden goed gelezen en ik merkte dat het maatschappelijke impact had. Een deel van de columns verschijnen in Dagblad van het Noorden.

Activistisch
Er zijn een aantal longartsen en specialisten actief op social media. De Hosson: “Dokters zijn over het algemeen weinig activistisch, maar zouden wel bepaalde zaken die echt krom zijn, moeten willen veranderen en dat kan tegenwoordig via de online media. Vandaag plaatste ik bijvoorbeeld een Twitter-bericht over het illegaal aanbieden van medicijnen (benzodiazepines) via internet, even later werden er Kamervragen over gesteld. Er zijn al verschillende symposia om artsen wegwijs te maken met het internet. Het gebeurt allemaal buiten werktijd, dus je moet wel een persoon zijn die het leuk vindt om ook in de publieke ruimte je zegje te doen.”

Behandelstand
“Mijn belangrijkste onderwerp is de ‘palliatieve zorg’. Deze krijgt te weinig aandacht in de opleidingen. De maatschappij en medische wereld staan te veel in de behandelstand. Oud worden is belangrijker dan kwaliteit van leven. Er zijn bijvoorbeeld bij longkanker ondanks alle nieuwe therapieën slechts geringe verbetering in de overall survival. Een ideaal geneesmiddel verbetert de kwaliteit van leven, niet alleen de levensduur. Je wil niet de laatste dagen van je leven, dagelijks naar het ziekenhuis. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Sommige patiënten willen nog een levenstaak vervullen, waardoor je als longarts soms tegen ethische grenzen aan lopen om iets te bereiken.2”

Maatwerk
De Hosson tot slot: “Geneeskunde is individueel maatwerk, dus het lukt niet altijd en kan niet bij iedereen. Je kunt als zorgverlener veel bieden op het gebied van medicatie en begeleiding, maar je moet er de tijd voor nemen, en ook de goede mensen erbij halen. Begeleiding van existentiële problematiek vind ik lastig, en ik sta dan te hakkelen, maar als ik dan een geestelijk verzorger inschakel, zijn de patiënten heel blij met de zorg. Je kunt niet alles, maar met z’n allen kun je iemand wel een menswaardig einde helpen krijgen.”

Bronnen:

  1. https://twitter.com/shossontwits
  2. Trouw.nl: Melding-van-huisarts-Tuitjenhorn-was-terecht
  3. Agora.nl: longarts-sander-de-hosson-fantastisch

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”