Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Longrekrutering nuttig vóór toediening van surfactant bij premature pasgeborenen
Een longrekruteringsmanoeuvre vlak voorafgaand aan de toediening van surfactant verbeterde de effectiviteit van de behandeling met surfactant bij extreem premature pasgeborenen in vergelijking met de standaard IN-SUR-E-techniek. Daarbij nam niet het risico op nadelige neonatale uitkomsten toe. Deze uitkomsten van een gerandomiseerde, niet-geblindeerde, gecontroleerde studie uit Italië verschenen onlangs in The Lancet. Respiratory Medicine.
Bij de pathogenese van bronchopulmonaire dysplasie (BPD) bij premature baby’s is er een belangrijke rol voor ventilator-induced lung injury (VILI). Hoewel de respiratoire ondersteuning van premature baby’s met respiratory distress syndrome (RDS) is verbeterd en nieuwe vormen van mechanische beademing zijn ontwikkeld, is de incidentie van BPS niet veranderd.
(Niet-)invasieve respiratoire ondersteuning
Door het starten van niet-invasieve respiratoire ondersteuning, bijvoorbeeld met continue positieve luchtwegdruk (CPAP), wordt invasieve mechanische beademing vermeden. Dit geldt als een belangrijke eerste stap om het risico op VILI en BPD te verminderen.
Indien invasieve mechanische beademing nodig is, is een rekruteringsmanoeuvre mogelijk de meest effectieve manier om het risico op VILI en daaropvolgende BPS te verminderen. Door die rekruteringsmanoeuvre van de ingeklapte alveoli wordt een optimale functionele restcapaciteit (FRC) gecreëerd, wordt de blootstelling aan grote tidal volumes beperkt en wordt het herhaaldelijk openen en sluiten van de onstabiele alveoli verminderd.
Longrekrutering
In dierstudies is aangetoond dat het van belang is om voordat surfactant wordt toegediend, een longrekruteringsmanoeuvre uit te voeren. Er ontbreken echter goed opgezette studies bij premature baby’s. IN-REC-SUR-E staat voor het achtereenvolgens uitvoeren van een intubatie, de rekrutering, de toediening van surfactant en extubatie.
In de IN-REC-SUR-E-studie is onderzocht of de toepassing van deze rekruteringsmanoeuvre vlak voorafgaand aan de toediening van surfactant, gevolgd door snelle extubatie, resulteert in het minder frequent moeten starten van mechanische ventilatie gedurende de eerste 72 uur van het leven in vergelijking met het achterwege laten van deze rekruteringsmanoeuvre. De laatstgenoemde procedure wordt ook wel IN-SUR-E genoemd, omdat hierbij achtereenvolgens een intubatie, de toediening van surfactant en de extubatie plaatsvinden.
Italiaanse studie
Spontaan ademende extreem premature pasgeborenen met een zwangerschapsduur van 24 + 0 tot 27 + 6 weken, die faalden op CPAP gedurende de eerste 24 uur van hun leven, werden willekeurig toegewezen aan IN-REC-SUR-E of IN-SUR-E. Van de 556 pasgeborenen die geschikt waren voor een beoordeling, werden 218 zuigelingen opgenomen in de intention-to-treat-analyse.
In de IN-REC-SUR-E-groep hoefden minder zuigelingen mechanisch beademd te worden gedurende de eerste 72 uur van hun leven dan in de IN-SUR-E-groep (40 vs. 54%; aangepast relatieve risico 0,75; p = 0,037). De number needed to treat was 7,2. De toevoeging van de rekruteringsmanoeuvre had geen nadelige invloed op de veiligheidsresultaten (tabel)
Minder mechanische beademing
De verminderde behoefte aan mechanische beademing gedurende de eerste 72 uur van het leven kan de implementatie van niet-invasieve beademing vergemakkelijken.
Vento G, Ventura ML, Pastorino R, et al. Lung recruitment before surfactant administration in extremely preterm neonates with respiratory distress syndrome (IN-REC-SUR-E): a randomised, unblinded, controlled trial. Lancet Respir Med. 2020;S2213-2600(20)30179-X. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32687801/