DOQ

Longtrans­plantatie bij COPD: een valide behandeloptie

Hoewel zeker niet voor elke COPD-patiënt weggelegd, vormt longtransplantatie in zeer specifieke gevallen een effectieve behandeloptie. Merel Hellemons, longarts in het ErasmusMC, vertelde  tijdens het Bronkhorst symposium in november 2023 hoe de selectie van patiënten plaatsvindt.

In Nederland worden jaarlijks 100-110 longtransplantaties uitgevoerd. Het is een aanvaarde behandelingsoptie voor geselecteerde patiënten met eindstadium COPD. “Ongeveer de helft van de mensen die een longtransplantatie krijgt bestaat uit COPD-patiënten”, vertelt Merel Hellemons. “Het gaat hierbij echt om de ernstigste COPD-patiënten die volledig uitbehandeld zijn. Longtransplantatie is absoluut een last-resort behandeling. De categorie patiënten die hiervoor in aanmerking komt is dan ook relatief gering.” Het identificeren van de juiste patiënt is hierbij essentieel, aldus Hellemons.

“Het gaat om COPD-patiënten die alle medische en chirurgische behandelingen hebben gehad”

Longarts Merel Hellemons

Selectiecriteria

Selectie van COPD-patiënten geschiedt aan de hand van een aantal criteria die terug te vinden zijn in de consensus van de International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT).1 Hellemons somt op: “Het gaat om COPD-patiënten in een terminaal stadium die daarvoor alle medische en chirurgische behandelingen hebben gehad waar ze echter geen baat bij hebben gehad. Deze patiënten hebben een hoog overlijdensrisico. Dit wordt gedefinieerd als een kans op sterfte hoger dan 50% binnen 2 jaar als er geen longtransplantatie plaatsvindt. Tevens moet sprake zijn van een beperkte overleving op de wachtlijst. De waarschijnlijkheid van overleving 5 jaar na de transplantatie moet hoger dan 80% zijn en ook op langere termijn moet de prognose van de patiënt goed zijn.”1

Contra-indicaties

“Afgezien van de longen die falen moet de patiënt verder gezond zijn”, zo legt Hellemons uit. “Natuurlijk zijn er de absolute contra-indicaties zoals roken, hartfalen (HF) en longkanker.” De consensus noemt daarnaast onder meer acuut coronair syndroom (ACS), beroerte en myocardinfarct (MI) in de voorafgaande 30 dagen, acute leverinsufficiëntie, nierfalen, actieve tuberculose en beperkte cognitieve vaardigheden als contra-indicatie.1

Actief trainen is een belangrijke voorwaarde voor geschiktheid voor transplantatie”

Individuele beoordeling

“Het vaststellen of een COPD-patiënt in aanmerking komt voor een longtransplantatie betreft een individuele beoordeling door het expertisecentrum”, stelt Hellemons. “Patiënten moeten na de transplantatie revalideren, waardoor actief trainen een belangrijke voorwaarde voor geschiktheid voor transplantatie is. Uiteindelijk wordt gekeken naar de totale balans van comorbiditeit. Bovendien veranderen de inzichten in de tijd over wat wel en niet kan. Daarom is overleg bij twijfel belangrijk.” Hellemons benadrukt dat de expertisecentra – het UMCU Utrecht, het
ErasmusMC in Rotterdam en het UMCG in Groningen – allemaal laagdrempelig bereikbaar zijn voor overleg, mochten er vragen of twijfels bestaan of een COPD-patiënt in aanmerking komt voor longtransplantatie.

“Men ruilt een chronische ziekte in voor een ander zwaar, langdurig traject dat significante last met zich meebrengt”

Bewuste keuze patiënt

Niet alleen de behandelaar, ook de patiënt zal goed moeten bedenken of longtransplantatie voor hem of haar een geschikte keuze is. “In feite ruilt men een chronische ziekte in voor een ander zwaar, langdurig traject dat significante last met zich meebrengt”, vertelt Hellemons. “Dit komt ook duidelijk naar voren uit de gesprekken die met patiënten worden gevoerd. Een (long)transplantatietraject is zwaar en brengt veel onzekerheid met zich mee. Daar moet je mee kunnen en willen omgaan. Sommige patiënten geven aan dat ze het zo wel goed vinden. Zij kiezen er bewust voor om deze stap niet te zetten en zien af van transplantatie.”

Mogelijkheid

Hellemons geeft als boodschap mee dat – hoewel de meeste longartsen niet dagelijks met longtransplantatie te maken hebben – men zich moet realiseren dat het in specifieke gevallen een valide behandeloptie is. “Het zou toch zonde zijn als de COPD-patiënten die voor longtransplantatie in aanmerking komen niet verwezen worden.” 

Referentie:

  1. Verleden GM, Gottlieb J. Lung transplantation for COPD/pulmonary emphysema. Eur Respir Rev. 2023;32(167):220116.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx