DOQ

Loss-app: mentale klachten voorkomen bij verlies baby

Loss is een app die begeleiding biedt bij het verlies van een baby tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte. De app biedt informatie, inzicht en oefeningen die kunnen helpen bij het omgaan met het verlies. Gynaecoloog Babette Prick van het Maasstad Ziekenhuis droeg inhoudelijk bij aan de ontwikkeling van de app, die in juni van dit jaar werd gelanceerd.

Mentale gezondheid bevorderen, zo vat gynaecoloog Babette Prick het doel van de Loss-app samen. De Loss-app is een onderdeel van het EU-gesubsidieerde project PerinAtal menTal Health (PATH).  “Loss is bedoeld om ouders en anderen na het verlies van een baby te ondersteunen, informatie te geven, lotgenotencontact te bieden en mentale klachten te voorkomen.” Vooral dat laatste is heel belangrijk, zegt Prick. “Mensen kunnen in dubio zijn: ik ben ontzettend verdrietig, dus het is vast normaal dat mijn hele dag somber en grauw is. Maar wanneer hoort iets bij een normaal rouwproces en wanneer heb je meer ondersteuning nodig?”

“Omdat patiënten in de Loss-app betrouwbare informatie krijgen, kunnen ze beter bepalen wanneer ze aan de bel moeten trekken”

Gynaecoloog Babette Prick

In het ziekenhuis krijgen ouders vaak de hulp van een maatschappelijk werker of een psycholoog aangeboden. Volgens Prick blijkt echter de drempel om daar daadwerkelijk gebruik van te maken voor veel mensen toch te hoog. “De Loss-app verlaagt die drempel aanzienlijk.” Mensen kunnen dagelijks op de app met een score tussen 0 en 10 aangeven hoe het met ze gaat. Zo worden ze zich bewuster van hun eigen mentale welzijn. Dingen waar ze mee zitten kunnen ze ook kwijt in de app, waarna kunnen ze klikken op ‘Weg ermee!’. Daarnaast zijn er oefeningen om bijvoorbeeld bepaalde gedachten om te draaien van negatief naar positief.

Minder twijfel of onzekerheid

De informatie in de app is geschreven of gecontroleerd door verloskundigen en gynaecologen van het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Rotterdam-Zuid, waar het Maasstad Ziekenhuis onderdeel van uitmaakt. Prick: “Omdat patiënten in Loss betrouwbare informatie krijgen, kunnen ze ook beter bepalen wanneer ze aan de bel moeten trekken; wanneer is iets wat ze ervaren ‘normaal’? Dat geldt zowel voor mentale klachten als voor lichamelijke zaken.” Er komen uiteenlopende onderwerpen aan bod, zoals mogelijke onderzoeken bij de overleden baby, lichamelijk herstel bij de moeder, aangifte, uitvaart en rouw.

“Het is fijn om met iemand te kunnen praten die hetzelfde heeft doorgemaakt. Dat kan een beetje helend zijn”

Contact met lotgenoten

Uniek aan Loss is de mogelijkheid om lotgenoten te vinden. “Er zijn wel meer apps die medische informatie over dit thema bieden,” zegt Prick, “maar tot nu toe was er nog geen app die lotgenotencontact biedt. Het is fijn om met iemand te kunnen praten die hetzelfde heeft doorgemaakt. Dat kan een beetje helend zijn.” De helft van de 1600 mensen die inmiddels een account hebben aangemaakt, heeft aangegeven open te staan voor contact met lotgenoten.

“Ik hoop dat meer zorgverleners de Loss-app gaan promoten zodat ouders in heel Nederland van de app kunnen gaan profiteren.”

App aanbieden

Er is een filmpje gemaakt dat meer inzicht biedt in de mogelijkheden van de app. De gratis app is te downloaden via Google Play Store of Apple Store. “De app staat in een flyer die zwangeren bij ons krijgen tijdens hun eerste afspraak bij de verpleegkundige,” vertelt Prick. “Als een zwangerschap misgaat, dan krijgen ze de app actief aangeboden.” De eerste reacties van collega’s uit het land zijn positief, zegt ze. “Ik hoop dat meer zorgverleners de Loss-app gaan promoten zodat ouders in heel Nederland van de app kunnen gaan profiteren.”

https://vimeo.com/722608437
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”