‘Maak bij patiënt met PDS meer gebruik van positieve diagnose’
Redactioneel
23 februari 2022
Stel het prikkelbare darmsyndroom als een positieve diagnose in plaats van een diagnose per exclusionem. Dat bepleit Daniel Keszthelyi. Hij is sinds kort hoofd van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten in het Maastricht UMC+ en bekleedt per 2022 een leerstoel binnen dit vakgebied. “Iemand moet per definitie de diagnose PDS krijgen als hij langer dan zes maanden last heeft van buikpijn in combinatie met diarree, obstipatie of een combinatie van beide.”
De van origine Hongaarse Daniel Keszthelyi kwam op 16-jarige leeftijd voor het eerst naar Nederland, via een uitwisselingsprogramma. Hij woonde bij een gastgezin in het Limburgse dorpje Stein, in de buurt van Maastricht. Na zijn studie geneeskunde in Hongarije en Duitsland keerde hij in 2008 terug naar deze plek. “Het maakte me eerlijk gezegd niet uit wat de inhoud van mijn werk zou zijn, als het maar Maastrichts was”, vertelt hij met een licht Limburgs accent. “En zo kwam ik terecht op de afdeling maag-, darm- en leverziekten (MDL) van het Maastricht UMC+, waar prof. dr. Ad Masclee destijds aan het hoofd stond.”
MDL-arts prof. dr. Daniel Keszthelyi
Functionele problemen
Sinds die tijd richt Keszthelyi zich op het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en functionele buikklachten. “Meer dan een derde van alle patiënten die we op de polikliniek zien kampt met functionele problemen. Dit was mede de reden dat ik, toen professor Masclee met pensioen ging, solliciteerde naar de functie van afdelingshoofd. Het Maastricht UMC+ is een verwijscentrum voor functionele problemen en motoriekstoornissen op MDL-gebied. Ik vind het belangrij
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: