DOQ

‘Maak een centraal aanmeld­systeem voor opleidings­plaatsen tot specialist’

Artsen met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond zijn ondervertegenwoordigd onder medisch specialisten. Die conclusie trekt socioloog en onderzoeker Lianne Mulder. Een centraal aanmeldsysteem voor opleidingsplaatsen zou volgens haar een eerste stap zijn om hier verandering in te brengen.

Haar studie naar migratieachtergronden bij medisch specialisten noemt Lianne Mulder zelf een ‘bonusstudie’. Het gaat om een van de onderzoeken die de socioloog heeft gedaan voor haar aanstaande promotie aan Amsterdam UMC waarin ze focust op kansenongelijkheid voor wie arts en medisch specialist wil worden. De bonusstudie heeft het ondertussen al geschopt tot een artikel in The Lancet.

“Aan hun capaciteiten kan het niet liggen. Als je eenmaal arts kunt worden, kun je ook specialist worden”

Socioloog en onderzoeker Lianne Mulder

BIG-register

“Voor de studie heb ik in het BIG-register gekeken wie arts is en wie specialist en die data gekoppeld aan data over onder meer migratieachtergrond en geslacht”, legt Mulder uit.  “Wanneer je ‘geen migratieachtergrond’ en ‘Europese migratieachtergrond’ samenvat als ‘wit’ en een migratieachtergrond van buiten Europa als ‘van kleur’, dan hebben witte mannelijke artsen de grootste kans om specialist te zijn en vrouwelijke artsen van kleur de kleinste kans.”

Het verschilt per specialisme hoeveel specialisten er zijn met een migratieachtergrond. Zo had bijna de helft van de thoraxchirurgen in 2021 een migratieachtergrond. Dat kon ook een Europese achtergrond zijn. Onder de artsen voor verstandelijk gehandicapten waren relatief de minste artsen werkzaam met een migratieachtergrond.
Mulder vindt vooral de cijfers van specialisten met Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond opvallend. Ze vond in het BIG-register van 2021 dat in 22 van de 34 geregistreerde specialismen er minder dan 10 specialisten zijn met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond.

Afspiegeling

“Er is sprake van ondervertegenwoordiging”, stelt Mulder. “Specialisten met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond vormen slecht 1,2% van alle specialisten. En er zijn 850.000 Nederlanders met die migratieachtergronden, omgerekend 4,8% van de bevolking. Voor de beste zorg voor iedereen is het belangrijk dat werkzame specialisten een afspiegeling zijn van de samenleving.”
De kansen om de representativiteit te verbeteren zijn er volgens de onderzoeker. “Er zijn nu ruim 600 artsen met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond die geen specialist zijn. Aan hun capaciteiten kan het niet liggen. Als je eenmaal arts kunt worden, kun je ook specialist worden.”
De onderzoeker benadrukt dat het haar niet gaat om ‘ethnic matching’, het idee dat een patiënt wordt behandeld door een zorgverlener met dezelfde herkomst. “Maar bij zo’n lage vertegenwoordiging kunnen zij als patiënten met deze achtergronden ook nauwelijks per toeval een specialist met dezelfde achtergrond treffen.”

“Het is ook fijn als we zouden kunnen kijken wie er solliciteren en worden afgewezen”

Aanmeldsysteem

Mulder kijkt als wetenschapper ook naar de Verenigde Staten waar veel onderzoek is gedaan naar de effecten van vertegenwoordiging in de zorg. Ze wijst op een conclusie die daar is getrokken. “In gebieden waar meer zwarte artsen werkzaam zijn, leeft de zwarte bevolking langer. Ik ben benieuwd naar wat het voor Nederland betekent als de representativiteit beter zal zijn.”
De onderzoeker pleit op basis van haar data en conclusies voor een andere manier van solliciteren. “Maak een centraal aanmeldsysteem voor opleidingsplaatsen tot specialist, net als in de VS”, zegt ze. “Daar kun je dan alle vacatures voor opleidingsplekken op plaatsen. Zo kun je onderzoeken waarom bij verschillende specialismen bepaalde groepen onder- of oververtegenwoordigd zijn. Het is ook fijn als we zouden kunnen kijken wie er solliciteren en worden afgewezen, want nu weten we ook dat niet goed. Op basis van die data kunnen we dan met experts kijken wat nodig is om de situatie te verbeteren.”

“Wie weet is er meer diversiteit onder de onlangs aangenomen aiossen”

Meer data

Socioloog Mulder had voor het onderzoek naar diversiteit graag het Opleidingsregister van de KNMG willen gebruiken, maar kreeg de data niet. “Ik hoop natuurlijk dat mijn data al achterhaald zijn. Wie weet is er meer diversiteit onder de onlangs aangenomen aiossen. Vanaf januari ga ik in mijn postdoc de diversiteit in het hele BIG-register onderzoeken, dus ook van onder anderen de verpleegkundigen, verloskundigen, apothekers en tandartsen.”  

Referentie:

  1. Mulder, Lianne, Wouters, Anouk, U, Eddymurphy, et al. Diversity in the pathway from medical student to specialist in the Netherlands: a retrospective cohort study. The Lancet Regional Health Europe 35, 100749.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: ‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Elk mens telt! Evenveel?’

Naar dit artikel »