DOQ

Maatwerk loont: pre­habi­lita­tie verlaagt complicaties bij hart­opera­ties

Patiënten op een wachtlijst voor een hartoperatie zijn gebaat bij begeleiding om eerst de fysieke en mentale fitheid te verbeteren. Deze zogeheten prehabilitatie is veilig en verlaagt de kans op een ernstige complicatie na de operatie, bleek uit een studie in het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+. “Het is goed om het zorgtraject te personaliseren”, stelt hartchirurg en hoofdonderzoeker Peyman Sardari Nia.

Patiënten die een operatie moeten ondergaan, hebben vaak risicofactoren die uitkomsten na de ingreep ongunstig beïnvloeden. Voorbeelden zijn roken, overgewicht, angst en een slechte conditie. Sardari Nia en zijn team wilden het effect van zulke factoren onderzoeken op het ontstaan van ernstige complicaties na een hartoperatie. Dat kon via een digitaal platform dat in het MUMC+ enkele jaren geleden is ontwikkeld voor de zorg rond een mitralisklepoperatie, de expertise van Sardari Nia.
“We hebben daarin het hele zorgtraject in beeld gebracht, van de eerste oproep voor de poli tot en met de nazorg na de operatie. We wilden juist het effect van het platform gaan onderzoeken toen de coronapandemie uitbrak. Feitelijk was dat een ideale tijd voor onze studie. In een gerandomiseerde studie krijgt immers de controlegroep geen interventie, deze patiënten moeten dan wachten op een operatie. Dat is in normale omstandigheden niet te realiseren voor een studie. Maar in de coronatijd konden we dit wel onderzoeken, omdat niet-urgente operaties werden uitgesteld. We konden eveneens onderzoeken of wachten op een hartoperatie veilig is voor de patiënt.”

“De interventie was niet voor alle patiënten hetzelfde”

Hartchirurg en hoofdonderzoeker Peyman Sardari Nia

Individueel risicoprofiel

De studie is gedaan met bijna 400 patiënten die op de wachtlijst stonden voor een hartoperatie. Zij zijn gescreend op de risicofactoren roken, conditie, psychische gesteldheid, longkracht en voedingstoestand. Prehabilitatie gebeurde op basis van het individuele risicoprofiel en in overleg met de patiënt. De patiënten in de interventiegroep kregen zes weken lang relevante instructies, informatie en animaties aangeboden die werden ontwikkeld voor het platform. “De interventie was dus niet voor alle patiënten hetzelfde”, vervolgt Sardari Nia. “Het ging om begeleiding via de rookstoppoli, verwijzing naar een diëtist of psycholoog, of modules voor longkrachttraining of verbetering van de fysieke gesteldheid. Alle patiënten in de studie kregen informatie over de hartoperatie, maar patiënten in de controlegroep kregen geen prehabilitatie. In beide groepen moesten patiënten wekelijks vragen invullen over hun klachten, zodat we de patiënten konden monitoren op eventuele verslechtering van hun situatie.”

“We brengen een deel van de zorg naar de patiënt toe”

Veilig

De studie heeft laten zien dat het uitstellen van een hartoperatie voor prehabilitatie veilig is. Bovendien bleek het aantal ernstige complicaties tot een jaar na de operatie aanzienlijk minder in de prehabilitatiegroep: vergeleken met standaardzorg was er 35% minder kans op een ernstige complicatie. Als bijzonder punt noemt Sardari Nia dat de prehabilitatie op afstand gebeurde, via het online platform. “Zo brengen we een deel van de zorg naar de patiënt toe. Dat verlaagt de druk op de zorg in ziekenhuizen en geeft de patiënt meer zeggenschap over diens gezondheid. Bij patiënten in de interventiegroep verbeterde het risicoprofiel. We verwachten dat dat effect zal hebben in de rest van iemands leven.”

Het eindpunt in de studie was het optreden van een ernstig complicatie. Sardari Nia: “In prehabilitatiestudies worden meestal softe eindpunten gebruikt, zoals toename van fitheid of van longkracht. Maar ons eindpunt is een klinisch relevant eindpunt. Daar hebben we bewust voor gekozen. Want als we dit willen gaan inzetten in de praktijk, moet het echt zinvol zijn. De studie is mede daardoor uniek, ook vanwege de gepersonaliseerde interventie op basis van samen beslissen.

“Als er minder complicaties zijn, zijn er waarschijnlijk ook minder zorgkosten”

Implementeren

Sardari Nia denkt dat prehabilitatie eenvoudig is te implementeren in de zorg voor hartpatiënten die op een wachtlijst staan voor een operatie. Het online platform is er al, en de meeste mensen hebben thuis internet. Bij mensen die niet digitaal vaardig zijn, kan prehabilitatie eventueel in het ziekenhuis plaatsvinden. “Veel ziekenhuizen hebben al interesse getoond voor deze werkwijze met prehabilitatie. Wellicht wordt een grotere, landelijke studie opgezet om dit verder te onderzoeken.”

Volgens Sardari Nia moet de zorg voor hartpatiënten meer worden toegespitst op de individuele patiënt: wat is voor hem of haar het best? “Sommigen moeten we snel opereren, bij anderen kunnen we eerst de tijd nemen voor prehabilitatie. Nu is het zorgtraject voor de meeste patiënten hetzelfde, maar het is beter om te personaliseren. In het MUMC+ gaat een promovendus nu de kosteneffectiviteit onderzoeken. Als er minder complicaties zijn, zijn er waarschijnlijk ook minder zorgkosten. Dat zou een extra argument zijn voor prehabilitatie.”

Referentie: Scheenstra B, van Susante L, Bongers BC, et al. The Effect of Teleprehabilitation on Adverse Events After Elective Cardiac Surgery: A Randomized Controlled Trial. J Am Coll Card, 2024. Published online.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”