Magnesium ter preventie van hart- en vaatziekten bij patiënt met chronische nierziekte

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
8 juni 2022

Magnesiumsuppletie lijkt een nieuwe behandeling om hart- en vaatziekten bij patiënten met chronische nierziekte te voorkomen. In cohortstudies is gezien dat hart- en vaatziekten minder vaak voorkomen bij mensen met een hoog magnesiumgehalte in het bloed. Fundamenteel onderzoek bij vaatwandcellen en onderzoek in diermodellen bevestigden het vermoeden. Snel daarna is een klinische trial met magnesiumsupplementen gestart. Jeroen de Baaij, fysioloog in het Radboudumc Nijmegen, ziet een enorme potentie in deze behandeling.

Patiënten met chronische nierziekte (CKD) hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. In een vroeg stadium van de ziekte is dit risico drie keer verhoogd ten opzichte van mensen zonder nierschade. Bij eindstadium nierfalen is het risico wel tien keer hoger. Fosfaat is volgens De Baaij altijd als een belangrijke risicofactor gezien voor de hart- en vaatproblematiek. Hij legt uit: “Als fosfaat zich ophoopt, vormen zich kristallen die bestaan uit calcium, fosfaat en eiwit. Deze kristallen bevatten uitsteeksels die vastplakken aan de vaatwand. Het is een gevaarlijk proces dat zichzelf heel erg versterkt. Bij meer fosfaat ontstaan meer kristallen. Deze kunnen op het moment dat ze aan de vaatwand hechten gladde spiercellen beschadigen, waarna de bloedvatwand kan scheuren. Daarbij wordt de vaatwand stijf en kan deze niet reageren op verschillen in de bloeddruk.”

“Fosfaatbinding en verlaging van de fosfaatconcentratie in het bloed is wel aangetoond, maar of dit ook effect heeft op het verminderen van hartvaatziekten is minder duidelijk”

Fysioloog Jeroen de Baaij

Fosfaatbinders

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , , ,
Deel dit artikel