DOQ

Mate van geurherkenning wijst op alzheimer

“Een niet-invasief protocol waarmee het vermogen om geuren te herkennen c.q. onderscheiden, maakt het mogelijk om ouderen te vinden die een verhoogd risico lopen op alzheimer”, aldus assistent professor Mark Albers, van het MGH Department of Neurology in Massachusetts. De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in Annals of Neurology.

“Er is steeds meer bewijs dat de neurodegeneratie bij alzheimer 10 jaar eerder start dan wanneer iemand last krijgt van geheugensymptomen”, aldus Albers.

Uit onderzoek bleek al eerder dat de olfactorische informatie aangedaan kan zijn door Alzheimer, en verschillende studies laten zien dat mensen met alzheimer een verminderd vermogen hebben om geuren te herkennen. De onderzoeksgroep van Albers heeft 4 testen ontwikkeld die gericht zijn op de olfactorische en cognitieve functies:

  1. OPID (Odor Percept IDentification)-10 test. Bij deze test krijgen deelnemers te maken met 10 geuren: Menthol, klaver, leer, aardbei, lelie, ananas, rook, zeep, grapefruit of citroen. Na 2 seconden blootstelling aan de geur krijgen de deelnemers vragen of ze de geur herkennen en moeten ze een woord kiezen (uit 4 woorden) die de geur het beste omschrijft.
  1. OAS (Odor Awareness Scale) dit is een vragenlijst waarbij deelnemers worden onderzocht op hun aandacht voor geuren in de omgeving. Ze maken daarbij onderscheid tussen positieve en negatieve geuren.
  1. OPID-20 bij deze testen worden naast de geuren uit de eerste test, ook nog de geuren: Banaan, knoflook, kers, baby poeder, gras, fruit punch, perzik, chocolade, vuil en sinaasappel toegevoegd. Eerst wordt gevraagd of ze de geur al eerder in de OPID test hebben geroken, vervolgens mogen ze de geur omschrijven aan de hand van een woord. Het vermogen om eerdere geuren te herinneren, geeft aan in hoeverre ze geuren kunnen onthouden.
  1. OD (Odor Discrimination) test, deelnemers krijgen twee opeenvolgende geuren en vragen of ze anders zijn. Dit wordt zo’n 12 keer herhaald.

Van de 183 deelnemers waren er 70 cognitief in orde, 74 deelnemers testten normaal op cognitieve testen, maar maakten zich wel zorgen over hun cognitieve vermogens. 29 van de deelnemers waren mild beperkt en 10 hadden ‘met zekerheid’ Alzheimer als diagnose.

De resultaten uit de OPID-20 test waren significant anders tussen de 4 groepen van deelnemers, en mensen die alzheimer lieten zien in de hersenen (enorinale schors). Vooral de POEM-score was aanzienlijk verschillend tussen de groepen. Mensen die slecht scoorden op de testen, hadden vaak een variant van het APOE-gen wat geassocieerd is met een verhoogd risico op alzheimer. Volgens de wetenschappers een goedkope, non-invasieve manier om kandidaten met alzheimer die in aanmerking komen voor therapie te kunnen identificeren.

Bron: Annals of Neurology

Auteur: Lennard Bonapart
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”