MCAS: ongrijpbaar en lastig te diagnosticeren
Redactioneel
9 april 2025
Het mestcelactivatiesyndroom (MCAS) is een chronische immuungemedieerde aandoening waarbij mestcellen overactief reageren op niet-bedreigende prikkels, zoals voedsel, stress of geuren. Voor veel artsen is MCAS ongrijpbaar en daarom lastig te diagnosticeren. MDL-arts Marten Otten heeft in zijn kliniek al honderden patiënten met MCAS behandeld. Hij pleit voor meer aandacht en erkenning voor MCAS onder zorgverleners.
Ottens interesse in MCAS wordt gewekt als in 2015 een 45-jarige vrouw zijn spreekuur bezoekt. “Na een ernstige voedselvergiftiging, vijftien jaar eerder, kreeg zij last van diarree en aanvalsgewijze buikpijn. Ze vertelde dat de klachten telkens optraden binnen een uur nadat ze iets had gegeten. Hierdoor durfde ze niet uit eten te gaan, want dan haalde ze naar eigen zeggen het toetje niet. Andere ziekenhuizen vonden geen duidelijke oorzaak van de klachten. Op initiatief van haar echtgenoot, een biochemicus die veel had gelezen over de rol van mestcellen bij voedselintolerantie, besloten we in een dikkedarmbiopt te kijken naar het aantal mestcellen. En wat bleek: dat aantal was fors verhoogd. We startten een proefbehandeling met de mestcelstabilisator ketotifen en drie dagen later waren de klachten verdwenen. Zo stelden we MCAS vast.”
“Mestcellen zijn de poortwachters van het immuunsysteem”
MDL-arts Marten Otten
Mestcellen
MCAS is een complexe, chronische immuunziekte waarbij het aantal mestcellen verhoogd is en de mestcellen overgevoelig en hyperactief zijn. “M
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: