DOQ

Medical Delta verbindt medische en technologische domein

Onlangs zijn acht hoogleraren geïnaugureerd als ‘Medical Delta hoogleraar’. Hiermee hebben zij een aanstelling aan een medische én een technische kennisinstelling. De komende maanden geeft een aantal van hen op DOQ hun visie op de toekomst van hun vakgebied en de rol van Medical Delta daarin. Voorzitter Frank Willem Jansen schetst om te beginnen een beeld van dit interdisciplinair samenwerkingsverband.

“Ik beschouw Medical Delta als een warenhuis waarin verschillende winkeltjes zijn gevestigd. Elk van die winkeltjes heeft zijn eigen specialiteiten maar doordat ze onder één dak verkeren is er veel onderling contact. Hierdoor is er volop gelegenheid om samen met anderen nieuwe producten te ontwikkelen”, zegt Jansen. Dat warenhuis begon 15 jaar geleden als een bescheiden schuurtje, om in de beeldspraak te blijven.

“Medical Delta is uitgegroeid tot een ecosysteem waarin wetenschap, onderwijs, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samenkomen”

Prof. dr. Frank Willem Jansen voorzitter Medical Data

“In 2007 kwamen de bestuurders van de drie universitaire kennisinstellingen in Zuid-Holland (TU Delft, LUMC/Leiden Universiteit en Erasmus MC/Erasmus Universiteit) tot het inzicht dat het zinvol zou zijn nauwer te gaan samenwerken en kennis te delen om zo ‘health’ en ‘technology’ sterker met elkaar te verbinden. Achterliggend idee was dat technologische vernieuwing, mits goed ingebed in de zorgpraktijk, noodzakelijk is voor een duurzame gezondheidszorg in Nederland.”

‘Samen kom je verder’

De informele samenwerking tussen in technologie geïnteresseerde medici en in medische onderwerpen geïnteresseerde technologen is gaandeweg uitgegroeid en geformaliseerd. Ook vier Zuid-Hollandse hogescholen maken inmiddels deel uit van het samenwerkingsverband. “Medical Delta heeft tegenwoordig een bureau, een bestuur waarvan ik voorzitter ben, innovatiemanagers en officieel benoemde Medical Delta hoogleraren. Het is uitgegroeid tot een regionaal health & technology ecosysteem waarin wetenschap, onderwijs, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samenkomen. Immers, ‘Samen kom je verder’, luidt ons motto.”

Living Labs en Field Labs

De basis van Medical Delta is het doen van wetenschappelijk onderzoek en het versnellen van de implementatie van innovatieprocessen in de zorgpraktijk. Jansen: “We hebben inmiddels 16 wetenschappelijke onderzoekprogramma’s. Deze variëren van een programma met als doel het ontwikkelen van beeldvormende technieken om dementiezorg te verbeteren tot een programma om met eHealth mensen te helpen een meer gezonde levensstijl te ontwikkelen. De rode draad is steeds de interactie tussen de clinicus en technoloog om te komen tot technologie die bijdraagt aan betere, snellere of meer kosteneffectieve gezondheidszorg.”
“Om de ideeën vervolgens te vertalen naar de dagelijkse praktijk hebben we zogeheten Living Labs en Field Labs opgezet waar ook hogescholen en zorginstellingen bij aanhaken. En als dat zinvol of nodig is, betrekken we ook bestuurlijke partijen als gemeenten en de provincie erbij en – uiteraard – commerciële partijen die kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van de technologische oplossing die is bedacht.”

“Bij de Living Labs en Field Labs haken ook hogescholen en zorginstellingen aan”

Co-creatie

“Let wel, het directe doel van Medical Delta zelf is niet een bepaald product op de markt te zetten. Onze taak is de juiste mensen bij elkaar te brengen zodat zij samen een oplossing voor een gezondheidsprobleem kunnen bedenken die zonder die samenwerking waarschijnlijk niet tot stand zou zijn gekomen. Medical Delta is als het ware een makelaar in kennis en deskundigen en zo een versneller in het innovatieproces. Wij moeten ervoor zorgen dan het warenhuis gevuld is met winkeltjes en producten en dat voldoende klanten de winkeltjes weten te vinden. De uitbaters van die winkeltjes kunnen vervolgens samen nieuwe dingen bedenken met de klantwensen als uitgangspunt. Co-creatie met de mensen uit de zorgpraktijk is immers cruciaal om innovaties voor gezondheidszorg uiteindelijk te doen slagen.”

“Medical Delta hoogleraren zijn in staat op hun vakgebied een brug te slaan tussen kliniek en techniek of hebben zo’n brug al geslagen”

Bruggen slaan

Dan de hoogleraren. Jansen: “Medical Delta hoogleraar is een erebenoeming. Hiervoor komen personen in aanmerking die al een aanstelling als hoogleraar hebben aan een van deelnemende universiteiten en van wie het bestuur van Medical Delta vindt dat ze in staat zijn op hun vakgebied een brug te slaan tussen kliniek en techniek of die zo’n brug al hebben geslagen. Het bestuur draagt deze mensen voor aan de decanen en rectores magnifici van de betrokken universiteiten. Zij doen vervolgens via de officiële paden die daarbij horen de benoeming. De Medical Delta hoogleraren kunnen dan als gasthoogleraar onderwijs geven en onderzoek doen aan hun ‘tweede’ universiteit.”

Erkenning

Medical Delta benoemt jaarlijks enkele hoogleraren tot Medical Delta hoogleraar. Afgelopen november waren dat er maar liefst acht in totaal, waarmee de teller inmiddels op 32 in totaal staat. Opvallend bij de laatste benoemingsronde was dat het zonder uitzondering vrouwelijke hoogleraren betrof. Dat is volgens Jansen een erkenning voor het werk en onderzoek dat vrouwelijke wetenschappers verrichten binnen Medical Delta. “Medical Delta hoogleraren zijn de boegbeelden van ons samenwerkingsverband. We hopen dat we hiermee jonge vrouwelijke wetenschappers en besturen van universiteiten inspireren om het aantal vrouwelijke wetenschappers in de top te verhogen.” 

Meer informatie: www.medicaldelta.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx