Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis
Redactioneel
21 maart 2025
Patiënten krijgen tijdens hun ziekenhuisopname vaak nieuwe medicatie voorgeschreven, die ze thuis nog voor een korte periode moeten gebruiken. Maar in de praktijk loopt dit nogal eens anders: patiënten gebruiken deze medicatie meestal langdurig, zo blijkt uit onderzoek van ziekenhuisapotheker Judith de Ruijter, werkzaam in het Maastricht UMC+.
De Ruijter voerde samen met enkele collega’s een retrospectieve cohortstudie uit in samenwerking met het OLVG in Amsterdam. “Er is weinig aandacht voor het tijdig stoppen van in het ziekenhuizen voorgeschreven medicatie. We hebben voor verschillende groepen geneesmiddelen in kaart gebracht hoe lang patiënten ze thuis blijven gebruiken nadat ze in het ziekenhuis voorgeschreven werden. We keken naar drie geneesmiddelgroepen die in principe bedoeld zijn om kortdurend te gebruiken: opiaten, benzodiazepines en antipsychotica.”
‘Er is weinig aandacht voor het tijdig stoppen van in ziekenhuizen voorgeschreven medicatie’
Ziekenhuisapotheker Judith de Ruijter
Langer dan een half jaar
In de studie werden patiënten die tussen januari 2019 en mei 2023 bij ziekenhuisontslag een nieuw voorschrift van een opiaat, benzodiazepine of antipsychoticum kregen, onder de loep genomen. Deze patiënten mochten in het jaar voor de ziekenhuisopname dit geneesmiddel niet gebruikt hebben. De Ruijter bekeek daarbij per geneesmiddelgroep hoe lang patiënten na hun ontslag doorgingen met het gebruik. De gebruiksduur werd geclassificeerd in vier periodes: <
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: