DOQ

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kun je gedachten en emoties gebruiken om angst, pijn en stress te verminderen en je ziekte positief te beïnvloeden? Deze vraag fascineerde kinderarts Arine Vlieger al toen ze nog in opleiding was. Ze volgde in 2001 een opleiding in kinderhypnose in de VS en past deze al zo’n 20 jaar toe in haar praktijk. Wat is medische hypnose en wat levert het op? 

Het gebruik van gedachten en emoties om ziekte positief te beïnvloeden was lange tijd geen serieus thema in de medische wetenschap. Arine Vlieger, kinderarts en hypnotherapeut bij het St. Antonius Ziekenhuis, haakte er juist op aan: “Dáár wilde ik wat mee. Toen ik in aanraking kwam met hypnose wist ik: dit is het.” Zij volgde een training in Nederland en daarna een hypnoseopleiding in de VS, gericht op kinderen. Inmiddels leidt Vlieger zelf zorgprofessionals op in medische hypnose.

“Hypnose wordt nu breder geaccepteerd; artsen stellen zich ook meer ervoor open”

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger

Niks nieuws

Medische hypnose is niks nieuws volgens Vlieger. Het is een van de oudste vormen van psychotherapie. Ook in Nederland kent het een lange traditie. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw werd er al onderzoek gedaan naar hypnose. Het werd bijvoorbeeld gebruikt bij traumaverwerking. “Toen ik er 20 jaar geleden mee ging werken, was het minder gebruikelijk, maar men zag in mijn omgeving al snel dat het werkte. Dat gaf mij ruimte.” In de jaren daarna blijkt de werking ook uit diverse onderzoeken. Zo werkte Vlieger met Marc Benninga, hoo

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »