DOQ

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kun je gedachten en emoties gebruiken om angst, pijn en stress te verminderen en je ziekte positief te beïnvloeden? Deze vraag fascineerde kinderarts Arine Vlieger al toen ze nog in opleiding was. Ze volgde in 2001 een opleiding in kinderhypnose in de VS en past deze al zo’n 20 jaar toe in haar praktijk. Wat is medische hypnose en wat levert het op? 

Het gebruik van gedachten en emoties om ziekte positief te beïnvloeden was lange tijd geen serieus thema in de medische wetenschap. Arine Vlieger, kinderarts en hypnotherapeut bij het St. Antonius Ziekenhuis, haakte er juist op aan: “Dáár wilde ik wat mee. Toen ik in aanraking kwam met hypnose wist ik: dit is het.” Zij volgde een training in Nederland en daarna een hypnoseopleiding in de VS, gericht op kinderen. Inmiddels leidt Vlieger zelf zorgprofessionals op in medische hypnose.

“Hypnose wordt nu breder geaccepteerd; artsen stellen zich ook meer ervoor open”

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger

Niks nieuws

Medische hypnose is niks nieuws volgens Vlieger. Het is een van de oudste vormen van psychotherapie. Ook in Nederland kent het een lange traditie. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw werd er al onderzoek gedaan naar hypnose. Het werd bijvoorbeeld gebruikt bij traumaverwerking. “Toen ik er 20 jaar geleden mee ging werken, was het minder gebruikelijk, maar men zag in mijn omgeving al snel dat het werkte. Dat gaf mij ruimte.” In de jaren daarna blijkt de werking ook uit diverse onderzoeken. Zo werkte Vlieger met Marc Benninga, hoo

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”

‘Werken als huisarts is voor mij het meest uitdagend’

Huisarts in opleiding Mohammed Saadulla ervaart, nadat hij in zijn studie een overstap van tweedelijns- naar eerstelijnszorg maakt, hoe mooi het vak van huisarts is. “Ik voelde me in het ziekenhuis te ver weg van de patiënt.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »

Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »