Mediterraan dieet beschermt mogelijk tegen reumatoïde artritis

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
9 november 2020

Een mediterraan dieet lijkt te beschermen tegen reumatoïde artritis bij vrouwen die roken of hebben gerookt. Dat schrijven Franse onderzoekers in het tijdschrift Arthritis & Rheumatology. 

Een mediterraan dieet is rijk aan granen, groenten, fruit en vis. Vlees, zuivel en alcohol staan minder op de voorgrond. De belangrijkste bron van toegevoegde vetten is olijfolie, dat zorgt voor een lager LDL-cholesterolniveau in het bloed. Mede daardoor zien instanties als de WHO een mediterraan dieet als gunstig voor het lichaam, met name voor hart- en bloedvaten. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend, maar lijkt te liggen bij de verhoogde inname van antioxidanten.

(Foto: Pixabay)

Beter bij rokers

Franse wetenschappers van het Centre for Research in Epidemiology and Population Health volgen een prospectief cohort van ruim 98 duizend vrouwen. De deelnemers vulden sinds 1990 regelmatig vragenlijsten in over hun eetgewoonten, leefstijl en gezondheid. Volgens de auteurs bleek uit een subpopulatie van ruim 60 duizend vrouwen dat een mediterraan dieet niet significant van invloed was op het risico op RA; de incidentie was slechts 480 keer. Bij vrouwen die roken of ooit hadden gerookt was wel een verschil merkbaar; het risico op RA was bij rokers die een mediterraan dieet volgden significant lager dan bij degenen die een normaal dieet tot zich namen. 

Hele mediterrane dieet

De onderzoekers postuleren dat een mediterraan dieet het risico op RA kan verkleinen bij vrouwen die ooit hebben gerookt, omdat een verhoogde inname van antioxidanten de oxidatieve stress verlaagt die roken veroorzaakt

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel