DOQ

‘Mediwiet’ vereist toezicht van arts en apotheker

Apotheker Arwin Ramcharan van de Transvaal Apotheek in Den Haag is gespecialiseerd in medicinale cannabis. Deze apotheek bereidt de ‘mediwiet’ zelf in de vorm van bijvoorbeeld olie of zalf. Ook werkt de apotheek mee aan onderzoek naar medicinale cannabis. Patiënten uit het hele land weten de apotheek inmiddels te vinden. “Medicinale cannabis wordt bijvoorbeeld voorgeschreven bij kinderepilepsie of bij pijn bij kanker als niets meer helpt.”

Cannabis roept bij menigeen het beeld op van de schimmige wereld van coffeeshops. De link met medische zorg is niet direct voor de hand liggend. Toch wordt cannabis steeds vaker medicinaal gebruikt. “Waren huisartsen aanvankelijk terughoudend om dit voor te schrijven, je ziet dat ze hiervoor steeds vaker openstaan”, constateert apotheker Arwin Ramcharan. De Transvaal Apotheek begon in 2014 met het bereiden van diverse preparaten op basis van medicinale cannabisplanten. De apotheek heeft hiervoor een speciaal ingerichte bereidingsruimte en een bijbehorend laboratorium die aan de strengste eisen voldoen. Patiënten uit het hele land kopen hier – ook online – hun cannabis op recept.

“De cannabisplantjes voldoen aan de strengste eisen, een garantie die je bij de coffeeshop niet hebt”

Apotheker Arwin Ramcharan

Coffeeshop

Desondanks halen de meeste mensen met pijn of andere klachten hun cannabis bij de coffeeshops, weet Ramcharan. “80% haalt het daar en 20% weet de apotheek te vinden. De voornaamste drempel om cannabis bij de apotheek te halen is de prijs: ongeveer 50 euro per maand tegenover zo’n 10 euro per maand in een coffeeshop. Zorgverzekeraars – enkele sporadische uitzonderingen daargelaten – vergoeden dit niet. Het prijsverschil komt omdat de cannabisplantjes bij de apotheek aan de strengste farmaceutische eisen voldoen, waardoor de kwaliteit is gegarandeerd. Die garantie heb je bij de coffeeshop niet. Wij leveren cannabis in de vorm van flos – gedroogde bloemtoppen – die patiënten zelf kunnen inhaleren met een verdamper of waarvan ze thee kunnen maken. Ook leveren we twaalf verschillende oliën van verschillende samenstelling en bieden we cannabis aan in zalfvorm. De gebruikte samenstelling hangt af van de indicatie.” 

Kinderepilepsie

Medicinale cannabis wordt gebruikt bij onder meer pijn bij kanker als een ‘last resort’, bij kinderepilepsie, bij multipele sclerose (MS), voor lokale ontstekingen op de huid, bij glaucoom waar gangbare medicatie is uitgewerkt en bij klachten als weinig eetlust, vermagering, braken en het syndroom van Gilles de la Tourette, vertelt Ramcharan. “Het probleem is dat de werking van cannabis bij al deze aandoeningen niet wetenschappelijk is aangetoond. Het Bureau Medicinale Cannabis – de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden, red. – wilde vooral voor kinderepilepsie uitgezocht krijgen wat de werking van medicinale cannabis is. Een onderzoek daarnaar gaat eind dit jaar of begin volgend jaar starten. Zelf doen we vanuit de apotheek in samenwerking met een ziekenhuis in Groningen onderzoek naar het gebruik van cannabis bij onder meer een zeldzame huidaandoening.” 

“Een apotheek in Engeland heeft onze werkwijze overgenomen en nu produceren ze zelf geneesmiddelen met cannabis”

Engeland

De manier waarop de Nederlandse overheid betrokken is bij de verstrekking van mediwiet, is uniek, geeft Ramcharan aan. “In andere landen, zoals België, Italië, Spanje, Portugal en Kazachstan, is cannabis voor medicinaal gebruik niet toegestaan. In Nederland werkt de overheid juist constructief mee. Zo hebben we overleg gehad met de inspectie hoe we het cannabisproductieproces in onze apotheek moesten inrichten. Mooi is dat Engeland het voorbeeld van Nederland gevolgd heeft. In Engeland wil de overheid medicinale cannabis vooral inzetten bij kinderepilepsie. Door de Brexit mogen wij onze cannabisproducten niet meer verstrekken aan de Engelse patiënten. Nu heeft een bereidende apotheek in Engeland onze werkwijze overgenomen en produceren ze zelf geneesmiddelen met cannabis. De Engelse overheid heeft hierbij overlegd met de Nederlandse. Dat vind ik heel positief: de insteek is om dingen voor elkaar te krijgen voor patiënten.”

“Patiënten moeten cannabis altijd gebruiken onder toezicht van hun arts en apotheker”

Voorlichting

Voor apothekers en huisartsen is het nodig om te weten dat goede voorlichting bij cannabis belangrijk is, geeft de Haagse apotheker aan. “Patiënten moeten niet zelf gaan experimenteren met cannabis maar dit altijd gebruiken onder toezicht van hun arts en apotheker. Cannabis kan interacties hebben met bijvoorbeeld anti-epileptica en antistollingsmiddelen. Verder kan cannabis tachycardie geven. Ook van belang is om patiënten mee te geven dat rijden niet is toegestaan bij gebruik van cannabis. De politie kan testen op THC – een van de bestanddelen in de cannabisplant.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Migraine­patiën­ten krijgen nog te vaak opio­ïden

Naar dit artikel »

Lees ook: De huid als spiegel van de ziel

Naar dit artikel »

Lees ook: Indiveo: patiënten­voorlichting in een Netflix-jasje

Naar dit artikel »