DOQ

‘Mediwiet’ vereist toezicht van arts en apotheker

Apotheker Arwin Ramcharan van de Transvaal Apotheek in Den Haag is gespecialiseerd in medicinale cannabis. Deze apotheek bereidt de ‘mediwiet’ zelf in de vorm van bijvoorbeeld olie of zalf. Ook werkt de apotheek mee aan onderzoek naar medicinale cannabis. Patiënten uit het hele land weten de apotheek inmiddels te vinden. “Medicinale cannabis wordt bijvoorbeeld voorgeschreven bij kinderepilepsie of bij pijn bij kanker als niets meer helpt.”

Cannabis roept bij menigeen het beeld op van de schimmige wereld van coffeeshops. De link met medische zorg is niet direct voor de hand liggend. Toch wordt cannabis steeds vaker medicinaal gebruikt. “Waren huisartsen aanvankelijk terughoudend om dit voor te schrijven, je ziet dat ze hiervoor steeds vaker openstaan”, constateert apotheker Arwin Ramcharan. De Transvaal Apotheek begon in 2014 met het bereiden van diverse preparaten op basis van medicinale cannabisplanten. De apotheek heeft hiervoor een speciaal ingerichte bereidingsruimte en een bijbehorend laboratorium die aan de strengste eisen voldoen. Patiënten uit het hele land kopen hier – ook online – hun cannabis op recept.

“De cannabisplantjes voldoen aan de strengste eisen, een garantie die je bij de coffeeshop niet hebt”

Apotheker Arwin Ramcharan

Coffeeshop

Desondanks halen de meeste mensen met pijn of andere klachten hun cannabis bij de coffeeshops, weet Ramcharan. “80% haalt het daar en 20% weet de apotheek te vinden. De voornaamste drempel om cannabis bij de apotheek te halen is de prijs: ongeveer 50 euro per maand tegenover zo’n 10 euro per maand in een coffeeshop. Zorgverzekeraars – enkele sporadische uitzonderingen daargelaten – vergoeden dit niet. Het prijsverschil komt omdat de cannabisplantjes bij de apotheek aan de strengste farmaceutische eisen voldoen, waardoor de kwaliteit is gegarandeerd. Die garantie heb je bij de coffeeshop niet. Wij leveren cannabis in de vorm van flos – gedroogde bloemtoppen – die patiënten zelf kunnen inhaleren met een verdamper of waarvan ze thee kunnen maken. Ook leveren we twaalf verschillende oliën van verschillende samenstelling en bieden we cannabis aan in zalfvorm. De gebruikte samenstelling hangt af van de indicatie.” 

Kinderepilepsie

Medicinale cannabis wordt gebruikt bij onder meer pijn bij kanker als een ‘last resort’, bij kinderepilepsie, bij multipele sclerose (MS), voor lokale ontstekingen op de huid, bij glaucoom waar gangbare medicatie is uitgewerkt en bij klachten als weinig eetlust, vermagering, braken en het syndroom van Gilles de la Tourette, vertelt Ramcharan. “Het probleem is dat de werking van cannabis bij al deze aandoeningen niet wetenschappelijk is aangetoond. Het Bureau Medicinale Cannabis – de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden, red. – wilde vooral voor kinderepilepsie uitgezocht krijgen wat de werking van medicinale cannabis is. Een onderzoek daarnaar gaat eind dit jaar of begin volgend jaar starten. Zelf doen we vanuit de apotheek in samenwerking met een ziekenhuis in Groningen onderzoek naar het gebruik van cannabis bij onder meer een zeldzame huidaandoening.” 

“Een apotheek in Engeland heeft onze werkwijze overgenomen en nu produceren ze zelf geneesmiddelen met cannabis”

Engeland

De manier waarop de Nederlandse overheid betrokken is bij de verstrekking van mediwiet, is uniek, geeft Ramcharan aan. “In andere landen, zoals België, Italië, Spanje, Portugal en Kazachstan, is cannabis voor medicinaal gebruik niet toegestaan. In Nederland werkt de overheid juist constructief mee. Zo hebben we overleg gehad met de inspectie hoe we het cannabisproductieproces in onze apotheek moesten inrichten. Mooi is dat Engeland het voorbeeld van Nederland gevolgd heeft. In Engeland wil de overheid medicinale cannabis vooral inzetten bij kinderepilepsie. Door de Brexit mogen wij onze cannabisproducten niet meer verstrekken aan de Engelse patiënten. Nu heeft een bereidende apotheek in Engeland onze werkwijze overgenomen en produceren ze zelf geneesmiddelen met cannabis. De Engelse overheid heeft hierbij overlegd met de Nederlandse. Dat vind ik heel positief: de insteek is om dingen voor elkaar te krijgen voor patiënten.”

“Patiënten moeten cannabis altijd gebruiken onder toezicht van hun arts en apotheker”

Voorlichting

Voor apothekers en huisartsen is het nodig om te weten dat goede voorlichting bij cannabis belangrijk is, geeft de Haagse apotheker aan. “Patiënten moeten niet zelf gaan experimenteren met cannabis maar dit altijd gebruiken onder toezicht van hun arts en apotheker. Cannabis kan interacties hebben met bijvoorbeeld anti-epileptica en antistollingsmiddelen. Verder kan cannabis tachycardie geven. Ook van belang is om patiënten mee te geven dat rijden niet is toegestaan bij gebruik van cannabis. De politie kan testen op THC – een van de bestanddelen in de cannabisplant.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Migraine­patiën­ten krijgen nog te vaak opio­ïden

Naar dit artikel »

Lees ook: De huid als spiegel van de ziel

Naar dit artikel »

Lees ook: Indiveo: patiënten­voorlichting in een Netflix-jasje

Naar dit artikel »