DOQ

Meer aandacht nodig voor functioneren chronisch zieke patiënt

Door de ketenzorgprogramma’s focussen huisartsen en praktijkondersteuners meer op de ziekte, en minder op het functioneren van de chronisch zieke patiënt. Huisarts Simone Postma vertelt hoe een nieuw gespreksinstrument daar verandering in kan brengen.

“In onze huisartsenzorg voor patiënten met chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of COPD, focussen we te veel op de ziekte zelf,” zegt huisarts Simone Postma van Felix Postma Huisartsenpraktijk in Lith. “Zowel huisartsen als patiënten vinden dat niet voldoende, zo blijkt uit internationaal onderzoek.”

Huisarts Simone Postma

Dagelijks functioneren

Postma vertelt dat chronisch zieke patiënten problemen hebben in het dagelijks functioneren, dat ze vaak minder kwaliteit van leven ervaren en dat ze de huisarts vaker bezoeken. “Dat kunnen wij niet negeren natuurlijk. Daarom moet de zorg voor deze groep niet meer alleen over ziekte gaan, maar juist ook over het dagelijks functioneren. Dat is belangrijk voor de patiënt. En als huisarts wil je weten: wat kan ik doen om dat dagelijkse functioneren van deze patiënt te verbeteren? Een beter functioneren leidt namelijk ook tot een betere gezondheid.”

“In de zorg voor patiënten met chronische ziekten mag het weer wat meer patiëntgericht, meer aansluiten op de persoon”

Focus op alleen ziekteIn Nederland bestaan ketenzorgprogramma’s met protocollen om mensen met een bepaalde chronische ziekte op een structurele manier zorg te bieden. “We zijn daardoor echter te veel gaan focussen op alleen de ziekte,” zegt Postma. “Huisartsen zijn van oudsher gewend om persoonsgericht te werken. We kennen de patiënt, we kennen de context. In de zorg voor patiënten met chronische ziekten mag het weer wat meer patiëntgericht, meer aansluiten op de persoon. Dus niet het standaardprotocol – dat alleen maar gaat over ziekte – op iedereen toepassen. Dat is het geluid dat je internationaal hoort.”

Meer aandacht voor functioneren

Postma werkt aan een promotietraject bij de eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc; een project dat bestaat uit vier onderzoeken. “Met mijn onderzoek hoop ik te bereiken dat er meer persoonsgerichte zorg komt voor patiënten met een chronische ziekte. Waarbij huisartsen niet alleen aandacht geven aan de medische factoren, maar ook aan het functioneren van de patiënt, en meer rekening houden met hoe iemand zijn of haar chronische ziekte ervaart.” Postma heeft daarom eerst onderzoek gedaan naar de vraag wat functioneren is en welke items over functioneren belangrijk zijn. “Hiervoor hebben we de ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health) van de WHO gebruikt, een classificatiesysteem dat het volledige functioneren in kaart brengt. Uit ons onderzoek zijn een aantal ICF-items naar voren gekomen die voor patiënten met chronische aandoeningen relevant zijn.  Die items hebben we samen met patiënten vertaald naar een begrijpelijke en gevalideerde vragenlijst; de Primary Care Functioning Scale. Daarna hebben we samen met patiënten, huisartsen en praktijkondersteuners de vragenlijst doorontwikkeld naar een gespreksinstrument dat huisartsen of praktijkondersteuners kunnen gebruiken in hun gesprek met de patiënt.”

“Het gesprek gaf meer inzicht in het functioneren, kreeg meer diepgang, en de patiënt voelde zich ook meer gehoord”

Toegevoegde waarde

Het gespreksinstrument bestaat uit een feedbackformulier met daarop de resultaten van de vragenlijst. Hier kan de praktijkondersteuner tijdens het consult dan op in gaan. Het formulier laat zien waar de patiënt problemen in het functioneren heeft, maar ook of hij daar ontevreden over is. “Als dat zo is, kun je samen kijken of er ruimte is om dat te verbeteren,” legt Postma uit. “Het is een manier om het functioneren van de patiënt structureel mee te nemen in de bestaande consulten voor chronische ziekten. We hebben gezien dat praktijkondersteuners het feedbackformulier heel makkelijk in hun bestaande consult konden schuiven. Zowel de patiënten als de praktijkondersteuners vonden het van toegevoegde waarde. Het gesprek gaf meer inzicht in het functioneren, kreeg meer diepgang, en de patiënt voelde zich ook meer gehoord.”

“Patiënten vullen de vragenlijst in, en die wordt vertaald naar officiële ICPC-codes die iets vertellen over het functioneren van de patiënt”

Opgenomen in ICPC

Tot eind 2021 wordt het vierde en laatste onderzoek uitgevoerd. Dat betreft een pilot waarbij het gespreksinstrument in meerdere huisartsenpraktijken wordt toegevoegd aan de bestaande consulten. Postma is benieuwd of hiermee het functioneren van mensen verbetert als je erover praat, en of ze meer tevreden zijn over de zorg die ze krijgen. De items uit de vragenlijst worden eveneens opgenomen in de ICPC-3, het internationale classificatiesysteem dat huisartsen gebruiken. “Patiënten vullen de vragenlijst in, en die wordt dan vertaald naar officiële ICPC-codes die iets vertellen over het functioneren van de patiënt. Dat wordt automatisch in hun dossier opgenomen.” Postma is blij dat er op deze manier meer aandacht komt voor het functioneren. Als blijkt dat het gespreksinstrument een positieve bijdrage levert, dan zou het landelijk geïmplementeerd kunnen worden. “Tot die tijd kunnen huisartsen en praktijkondersteuners natuurlijk wel meer met de patiënt over het functioneren praten. Dat geeft veel inzicht.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx