Meer aandacht nodig voor functioneren chronisch zieke patiënt

mm
Denise Hilhorst
Redactioneel,
9 juli 2021

Door de ketenzorgprogramma’s focussen huisartsen en praktijkondersteuners meer op de ziekte, en minder op het functioneren van de chronisch zieke patiënt. Huisarts Simone Postma vertelt hoe een nieuw gespreksinstrument daar verandering in kan brengen.

“In onze huisartsenzorg voor patiënten met chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of COPD, focussen we te veel op de ziekte zelf,” zegt huisarts Simone Postma van Felix Postma Huisartsenpraktijk in Lith. “Zowel huisartsen als patiënten vinden dat niet voldoende, zo blijkt uit internationaal onderzoek.”

Huisarts Simone Postma

Dagelijks functioneren

Postma vertelt dat chronisch zieke patiënten problemen hebben in het dagelijks functioneren, dat ze vaak minder kwaliteit van leven ervaren en dat ze de huisarts vaker bezoeken. “Dat kunnen wij niet negeren natuurlijk. Daarom moet de zorg voor deze groep niet meer alleen over ziekte gaan, maar juist ook over het dagelijks functioneren. Dat is belangrijk voor de patiënt. En als huisarts wil je weten: wat kan ik doen om dat dagelijkse functioneren van deze patiënt te verbeteren? Een beter functioneren leidt namelijk ook tot een betere gezondheid.”

“In de zorg voor patiënten met chronische ziekten mag het weer wat meer patiëntgericht, meer aansluiten op de persoon”

Focus op alleen ziekteIn Nederland bestaan ketenzorgprogramma’s met protocollen om mensen met een bepaalde chronische ziekte op een structurele manier zorg te bieden. “We zijn daardoor echter te veel gaan focussen op alleen de ziekte,” zegt Postma. “Huisartsen zijn van oudsher gewend om persoonsger

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel