DOQ

Meer diver­siteit nodig in studies naar migraine­medicatie

“We willen precies weten hoe het zit”, zeggen migraine-onderzoekers prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink en Linda Al-Hassany. Ze werken aan de ontrafeling van het mysterie dat migraine heet. Een van de knopen die ze willen ontwarren: waarom slaat medicatie bij de ene migrainepatiënt wel aan en bij de andere niet? Er moet daarom in geneesmiddelstudies beter gekeken worden naar man-vrouwverschillen in de reactie op medicatie, maar ook naar bijvoorbeeld etnische achtergrond, zo betogen de onderzoekers.

Migraine is een ziekte met een enorme ziektelast, zegt Maassen van den Brink, die als hoogleraar neurovasculaire farmacologie verbonden is aan het Erasmus Medisch Centrum. “De WHO heeft aangegeven dat migraine de grootste invaliderende aandoening is bij vrouwen jonger dan 50 jaar en dat migraine qua ziektelast in alle leeftijdsgroepen bij elkaar sowieso in de top 5 staat.” “Ondanks dat deze aandoening zoveel impact heeft, is er wetenschappelijk gezien weinig over bekend”, vult Linda Al-Hassany aan. Zij doet als promovenda onderzoek naar migraine en hart- en vaatziekten bij Maassen van den Brink aan de afdeling Interne Geneeskunde. Ze kijkt onder meer naar de rol van man-vrouwverschillen en vrouwspecifieke risicofactoren op translationeel niveau – hoe dit te vertalen naar de praktijk.

Prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink (l) en promovenda Linda Al-Hassany (r)

“Het ontstaan van migraine is nog steeds een raadsel. En ook waarom de ene patiënt wel goed op medicatie reageert en de andere niet”

Open eindjes

Samen vertellen ze enthousiast hoe belan

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »