Redenen om af te zien van behandeling bij hematologische kanker
Redactioneel
21 mei 2025
Ongeveer een op de zes Nederlanders met een van de drie meest voorkomende hematologische kankers krijgt geen kankergerichte behandeling. De belangrijkste reden hiervoor is een slechte fysieke conditie, gevolgd door patiënt- of familievoorkeuren en snelle ziekteprogressie. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van internist-oncoloog Myrte Zijlstra.
Elke arts is verplicht om goede zorg te geven. Dit staat in de Nederlandse artseneed en in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). “Maar goede zorg is niet per definitie een kankergerichte behandeling. Niet alles wat kan, hoeft”, meent Zijlstra. “Er kunnen namelijk gegronde redenen zijn om geen kankergerichte behandeling te starten, bijvoorbeeld als de arts vindt dat dit medisch zinloos is of als de patiënt dit niet wil. Inzicht in deze redenen kan helpen om het proces van gezamenlijke besluitvorming beter te begrijpen en te optimaliseren.”
“De keuze tussen een curatieve of palliatieve behandeling is bij hematologische kankers niet zwart-wit”
Internist-oncoloog Myrte Zijlstra
Niet zwart-wit
Daarom onderzocht Zijlstra welke factoren en overwegingen meespelen in de beslissing om af te zien van een kankergerichte behandeling bij patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), symptomatisch multipel myeloom (MM) of acute myeloïde leukemie (AML). “Dit zijn de drie meest voorkomende hematologische kankers die na de diagnose meestal snel behandeling behoeven”, licht ze toe. “Anders dan bij solide t
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: