DOQ

Meer longschade bij Aspergillus-infecties van kinderen met cystische fibrose

Aspergillus-infecties in de lagere luchtwegen gaan gepaard met de progressie van structurele longschade bij jonge kinderen met cystische fibrose (CF). Deze bevinding onderstreept het belang van vroege eradicatie van deze infecties. In hetzelfde nummer van het blue journal verscheen een reactie op deze studie.

(bron foto iStock)

Deze longitudinale analyse maakt onderdeel van het AREST-CF-programma, een surveillanceprogramma bij CF-patiënten in Australië. Infecties met Haemophilus influenzaeStaphylococcus aureusPseudomonas aeruginosa en Aspergillus gingen allemaal gepaard met slechtere bevindingen op de CT-thorax gedurende hetzelfde jaar (p-waarden < 0,05).  

Alleen P. aeruginosa en Aspergillus gingen gepaard met progressie van de CT-scores gedurende het jaar na een infectie en slechtere CT-scores aan het einde van de observatieperiode. P. aeruginosa toonde het meest significante verband met de ontwikkeling van bronchiëctasie (verschil, 0,9; p = 0,003) en Aspergillus met air trapping (verschil, 3,2; p = 0,004). Aspergillus-infecties gingen tevens gepaard met markers van neutrofiele ontsteking (p < 0,001) en een toegenomen risico op respiratoire ziekenhuisopnames (p = 0,008).  

Reactie in zelfde tijdschrift  

Er is discussie over de beste manier om zowel longziekte als microbiologie van de luchtwegen bij kinderen te monitoren. Publicaties van het AREST-CF-programma, waaronder deze publicatie, zijn volgens de referent relevant voor deze discussies, aangezien surveillance bronchoscopie en CT-thorax al vele jaren zijn geïmplementeerd in de zorg voor deze kinderen. 

De auteurs melden een relatief hoge prevalentie van luchtweginfecties met Aspergillus-soorten, meestal A. fumigatus, bij kinderen met CF jonger dan vijf jaar. Meerdere cross-sectionele studies hebben op vergelijkbare wijze gemeld dat Aspergillus bij veel van deze patiënten aanwezig is, vaak bij jongere kinderen dan eerder werd erkend. Een andere onderzoeksgroep uit Australië en Azië rapporteerde onlangs vergelijkbare bevindingen als de huidige studie. Die studie vond bij CF-patiënten van vijf jaar oud bij wie in de kweek van de BAL-monsters Aspergillus aanwezig was, op de CT-scan wel meer air trapping, maar geen bronchiëctasie. 

Bacteriële ziekteverwekkers 

De huidige studie vond geen significante verschillen in traditionele inflammatoire markers in BAL-monsters tussen patiënten met AspergillusS. aureusH. influenzae of Paeruginosa. Interessant genoeg bevatte een meerderheid van de BAL-monsters geen van deze vier micro-organismen Een gelijktijdige infectie met Aspergillus en de drie genoemde bacteriële ziekteverwekkers was opmerkelijk zeldzaam.  

In geval dat Aspergillus werd vastgesteld, werd een van deze drie bacteriën in slechts 29% van de gevallen gekweekt. Dit is volgens de referent enigszins verrassend, maar is mogelijk een bevestiging dat Aspergillus zelf bijdraagt aan longschade en ziektemanifestaties bij deze kinderen.  

Waarschijnlijk zal een agressiever antibioticabeleid bijdragen aan een lagere prevalentie van de traditionele bacteriële pathogenen. Het is ook mogelijk dat een antibacteriële behandeling of inhalatiemedicatie zelf het risico op een luchtweginfectie met Aspergillus verhogen, hoewel hierbij sprake kan zijn van indicatiebias. 

Rol van niet-allergische schimmelinfecties 

Dit onderzoek biedt volgens de referent solide aanvullend bewijs voor de relatief hoge prevalentie en potentiële pathogeniteit van vroegtijdige lagere luchtweginfectie met Aspergillus zonder allergische sensibilisatie. Het is dan ook belangrijk om de beste methoden voor de detectie, diagnostiek en behandeling van lagere luchtweginfecties bij jonge kinderen met CF te blijven herevalueren. Een grotere waardering voor de rol van niet-allergische schimmelinfecties lijkt een belangrijk onderdeel van die discussie te zijn. 


Breuer O, Schultz A, Garratt LW, et al. Aspergillus Infections and Progression of Structural Lung Disease in Children with Cystic Fibrosis. Am J Respir Crit Care Med. 2020;201:688-696. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=31747309  

Nichols DP, Moss RB. Early Aspergillosis in Cystic Fibrosis and Air Trapping: Guilt by Association? Am J Respir Crit Care Med. 2020;201:644-645.  KindergeneeskundeLonggeneeskundeCFcystische fibroselongschade



Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”