DOQ

Meer longschade bij Aspergillus-infecties van kinderen met cystische fibrose

Aspergillus-infecties in de lagere luchtwegen gaan gepaard met de progressie van structurele longschade bij jonge kinderen met cystische fibrose (CF). Deze bevinding onderstreept het belang van vroege eradicatie van deze infecties. In hetzelfde nummer van het blue journal verscheen een reactie op deze studie.

(bron foto iStock)

Deze longitudinale analyse maakt onderdeel van het AREST-CF-programma, een surveillanceprogramma bij CF-patiënten in Australië. Infecties met Haemophilus influenzaeStaphylococcus aureusPseudomonas aeruginosa en Aspergillus gingen allemaal gepaard met slechtere bevindingen op de CT-thorax gedurende hetzelfde jaar (p-waarden < 0,05).  

Alleen P. aeruginosa en Aspergillus gingen gepaard met progressie van de CT-scores gedurende het jaar na een infectie en slechtere CT-scores aan het einde van de observatieperiode. P. aeruginosa toonde het meest significante verband met de ontwikkeling van bronchiëctasie (verschil, 0,9; p = 0,003) en Aspergillus met air trapping (verschil, 3,2; p = 0,004). Aspergillus-infecties gingen tevens gepaard met markers van neutrofiele ontsteking (p < 0,001) en een toegenomen risico op respiratoire ziekenhuisopnames (p = 0,008).  

Reactie in zelfde tijdschrift  

Er is discussie over de beste manier om zowel longziekte als microbiologie van de luchtwegen bij kinderen te monitoren. Publicaties van het AREST-CF-programma, waaronder deze publicatie, zijn volgens de referent relevant voor deze discussies, aangezien surveillance bronchoscopie en CT-thorax al vele jaren zijn geïmplementeerd in de zorg voor deze kinderen. 

De auteurs melden een relatief hoge prevalentie van luchtweginfecties met Aspergillus-soorten, meestal A. fumigatus, bij kinderen met CF jonger dan vijf jaar. Meerdere cross-sectionele studies hebben op vergelijkbare wijze gemeld dat Aspergillus bij veel van deze patiënten aanwezig is, vaak bij jongere kinderen dan eerder werd erkend. Een andere onderzoeksgroep uit Australië en Azië rapporteerde onlangs vergelijkbare bevindingen als de huidige studie. Die studie vond bij CF-patiënten van vijf jaar oud bij wie in de kweek van de BAL-monsters Aspergillus aanwezig was, op de CT-scan wel meer air trapping, maar geen bronchiëctasie. 

Bacteriële ziekteverwekkers 

De huidige studie vond geen significante verschillen in traditionele inflammatoire markers in BAL-monsters tussen patiënten met AspergillusS. aureusH. influenzae of Paeruginosa. Interessant genoeg bevatte een meerderheid van de BAL-monsters geen van deze vier micro-organismen Een gelijktijdige infectie met Aspergillus en de drie genoemde bacteriële ziekteverwekkers was opmerkelijk zeldzaam.  

In geval dat Aspergillus werd vastgesteld, werd een van deze drie bacteriën in slechts 29% van de gevallen gekweekt. Dit is volgens de referent enigszins verrassend, maar is mogelijk een bevestiging dat Aspergillus zelf bijdraagt aan longschade en ziektemanifestaties bij deze kinderen.  

Waarschijnlijk zal een agressiever antibioticabeleid bijdragen aan een lagere prevalentie van de traditionele bacteriële pathogenen. Het is ook mogelijk dat een antibacteriële behandeling of inhalatiemedicatie zelf het risico op een luchtweginfectie met Aspergillus verhogen, hoewel hierbij sprake kan zijn van indicatiebias. 

Rol van niet-allergische schimmelinfecties 

Dit onderzoek biedt volgens de referent solide aanvullend bewijs voor de relatief hoge prevalentie en potentiële pathogeniteit van vroegtijdige lagere luchtweginfectie met Aspergillus zonder allergische sensibilisatie. Het is dan ook belangrijk om de beste methoden voor de detectie, diagnostiek en behandeling van lagere luchtweginfecties bij jonge kinderen met CF te blijven herevalueren. Een grotere waardering voor de rol van niet-allergische schimmelinfecties lijkt een belangrijk onderdeel van die discussie te zijn. 


Breuer O, Schultz A, Garratt LW, et al. Aspergillus Infections and Progression of Structural Lung Disease in Children with Cystic Fibrosis. Am J Respir Crit Care Med. 2020;201:688-696. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=31747309  

Nichols DP, Moss RB. Early Aspergillosis in Cystic Fibrosis and Air Trapping: Guilt by Association? Am J Respir Crit Care Med. 2020;201:644-645.  KindergeneeskundeLonggeneeskundeCFcystische fibroselongschade



Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx