DOQ

Meer longschade bij Aspergillus-infecties van kinderen met cystische fibrose

Aspergillus-infecties in de lagere luchtwegen gaan gepaard met de progressie van structurele longschade bij jonge kinderen met cystische fibrose (CF). Deze bevinding onderstreept het belang van vroege eradicatie van deze infecties. In hetzelfde nummer van het blue journal verscheen een reactie op deze studie.

(bron foto iStock)

Deze longitudinale analyse maakt onderdeel van het AREST-CF-programma, een surveillanceprogramma bij CF-patiënten in Australië. Infecties met Haemophilus influenzaeStaphylococcus aureusPseudomonas aeruginosa en Aspergillus gingen allemaal gepaard met slechtere bevindingen op de CT-thorax gedurende hetzelfde jaar (p-waarden < 0,05).  

Alleen P. aeruginosa en Aspergillus gingen gepaard met progressie van de CT-scores gedurende het jaar na een infectie en slechtere CT-scores aan het einde van de observatieperiode. P. aeruginosa toonde het meest significante verband met de ontwikkeling van bronchiëctasie (verschil, 0,9; p = 0,003) en Aspergillus met air trapping (verschil, 3,2; p = 0,004). Aspergillus-infecties gingen tevens gepaard met markers van neutrofiele ontsteking (p < 0,001) en een toegenomen risico op respiratoire ziekenhuisopnames (p = 0,008).  

Reactie in zelfde tijdschrift  

Er is discussie over de beste manier om zowel longziekte als microbiologie van de luchtwegen bij kinderen te monitoren. Publicaties van het AREST-CF-programma, waaronder deze publicatie, zijn volgens de referent relevant voor deze discussies, aangezien surveillance bronchoscopie en CT-thorax al vele jaren zijn geïmplementeerd in de zorg voor deze kinderen. 

De auteurs melden een relatief hoge prevalentie van luchtweginfecties met Aspergillus-soorten, meestal A. fumigatus, bij kinderen met CF jonger dan vijf jaar. Meerdere cross-sectionele studies hebben op vergelijkbare wijze gemeld dat Aspergillus bij veel van deze patiënten aanwezig is, vaak bij jongere kinderen dan eerder werd erkend. Een andere onderzoeksgroep uit Australië en Azië rapporteerde onlangs vergelijkbare bevindingen als de huidige studie. Die studie vond bij CF-patiënten van vijf jaar oud bij wie in de kweek van de BAL-monsters Aspergillus aanwezig was, op de CT-scan wel meer air trapping, maar geen bronchiëctasie. 

Bacteriële ziekteverwekkers 

De huidige studie vond geen significante verschillen in traditionele inflammatoire markers in BAL-monsters tussen patiënten met AspergillusS. aureusH. influenzae of Paeruginosa. Interessant genoeg bevatte een meerderheid van de BAL-monsters geen van deze vier micro-organismen Een gelijktijdige infectie met Aspergillus en de drie genoemde bacteriële ziekteverwekkers was opmerkelijk zeldzaam.  

In geval dat Aspergillus werd vastgesteld, werd een van deze drie bacteriën in slechts 29% van de gevallen gekweekt. Dit is volgens de referent enigszins verrassend, maar is mogelijk een bevestiging dat Aspergillus zelf bijdraagt aan longschade en ziektemanifestaties bij deze kinderen.  

Waarschijnlijk zal een agressiever antibioticabeleid bijdragen aan een lagere prevalentie van de traditionele bacteriële pathogenen. Het is ook mogelijk dat een antibacteriële behandeling of inhalatiemedicatie zelf het risico op een luchtweginfectie met Aspergillus verhogen, hoewel hierbij sprake kan zijn van indicatiebias. 

Rol van niet-allergische schimmelinfecties 

Dit onderzoek biedt volgens de referent solide aanvullend bewijs voor de relatief hoge prevalentie en potentiële pathogeniteit van vroegtijdige lagere luchtweginfectie met Aspergillus zonder allergische sensibilisatie. Het is dan ook belangrijk om de beste methoden voor de detectie, diagnostiek en behandeling van lagere luchtweginfecties bij jonge kinderen met CF te blijven herevalueren. Een grotere waardering voor de rol van niet-allergische schimmelinfecties lijkt een belangrijk onderdeel van die discussie te zijn. 


Breuer O, Schultz A, Garratt LW, et al. Aspergillus Infections and Progression of Structural Lung Disease in Children with Cystic Fibrosis. Am J Respir Crit Care Med. 2020;201:688-696. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=31747309  

Nichols DP, Moss RB. Early Aspergillosis in Cystic Fibrosis and Air Trapping: Guilt by Association? Am J Respir Crit Care Med. 2020;201:644-645.  KindergeneeskundeLonggeneeskundeCFcystische fibroselongschade



Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx