Ongezond voedselaanbod zorgt voor meer hart- en vaatziekten
Redactioneel
4 december 2024
Het klinkt best logisch: je stemt je eetgedrag af op wat er in jouw buurt voorhanden is. Maar tot voor kort was dit verband nog niet officieel vastgesteld. Hoogleraar epidemiologie Joline Beulens (Amsterdam UMC) heeft nu harde cijfers over de relatie tussen het aanbod van voedsel in iemands omgeving en het risico op hart- en vaatziekten. “Als er meer fastfood wordt aangeboden, maken mensen daar vaker gebruik van.”
Van huis uit is Joline Beulens voedingskundige. Daar ligt dan ook de link met veel van haar onderzoeken over de relatie tussen verschillende voedingsfactoren en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. “Ik heb langzaam de omslag gemaakt van de vraag ‘wat moet je doen om gezond te eten en te drinken?’ naar ‘hoe krijgen we mensen zo ver dat ze dat ook echt doen?’. Zo kwam ik op de vraag wat er nu precies voor zorgt dat iemand wel of niet gezond gaat eten en welke rol de omgeving daarin speelt.”
“Mensen in een gezondere woonomgeving hebben 10% minder kans op hart- en vaatziektes”
Hoogleraar epidemiologie Joline Beulens
Meer fastfood
Uit eerder onderzoek bleek al dat tussen 2004 en 2018 de hoeveelheid fastfoodoutlets en restaurants in Nederland enorm gegroeid is. “Het voedselaanbod is daarmee ongezonder geworden. Vervolgens keken we of die veranderingen in het aanbod in verband staan met het risico op hart- en vaatziekten. En dat bleek te kloppen.”
Tien procent minder kans
Beulens nam in een landel
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: