‘Meer samenwerking nodig in preparatie op een toekomstige crisis’

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
15 juni 2022

De overstap van Aura Timen van het RIVM naar het Radboudumc in Nijmegen voelt als ‘academisch thuiskomen’. Als hoogleraar Eerstelijnsgeneeskunde richt ze zich vooral op de voorbereiding op en omgang met een nieuwe infectieziektecrisis. Daarvoor moet de zorg anders georganiseerd zijn. Haar mantra daarbij is: samenwerken.

“Ik wilde na de coronacrisis verder met mijn academische carrière. Daar kwam ik als hoofd van het Landelijk Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM niet aan toe”, zegt ze met een zeker understatement. Timen keert nu terug naar de universiteit waar ze in 2010 promoveerde op het managen en bestrijden van uitbraken van infectieziekten. “Het voelt hier als academisch thuiskomen. Dit is een universiteit en ziekenhuis met een lange traditie met onderzoek naar infectieziekten.” Daarbij is de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde waar ze leiding aan gaat geven, volgens haar voor universitair Nederland een unieke afdeling. “Zo breed als hier, is het nergens. Alle relevante partijen in de nulde en eerste lijn zitten hier bij elkaar: huisartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, ouderengeneeskundigen, artsen maatschappij en gezondheid, en dan heb ik nog niet eens alles opgenoemd. Het is zo leuk om hier te werken.”

“In de coronacrisis deden alle zorgprofessionals enorm hun best. Maar de huisarts, de GGD en de clinicus deden ieder hun eigen ding”

Arts en hoogleraar Eerstelijnsgeneeskunde Aura Timen

Integrale zorg versterken

Timen richt zich als hoogleraar vooral op de dynamiek van volksgezondheidscrises en het effect van maatregelen op individuen, risicogroepen en p

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel