DOQ

Meer tijd en aandacht voor psoriasis­patiënt door inno­vatieve technieken

Is het mogelijk opvlammingen bij psoriasis te voorspellen door te kijken naar de doorbloeding van de huid? Of de behandelrespons of het toekomstig ziektebeloop te bepalen door op een niet-invasieve manier de concentratie ontstekingseiwitten in de huid te meten? Mirjam Schaap, arts in opleiding tot dermatoloog, deed promotieonderzoek in het Radboudumc naar deze vragen. Samen met haar onderzoeksbegeleider dr. Marieke Seyger schetst zij de dermatologiepoli van de toekomst.

“Bij patiënten met psoriasis zijn we de afgelopen jaren op zoek geweest naar patiëntvriendelijke, niet-invasieve methoden om meer informatie te krijgen over deze huidaandoening”, vertelt Mirjam Schaap over de aanleiding van haar promotieonderzoek. Zo heeft zij bepaald of het mogelijk is een opvlamming te voorspellen door de doorbloeding van een psoriasislaesie te meten. “We brachten de laesies van een klein aantal patiënten elke twee weken in beeld met een doorbloedingscamera. We zagen dat twee factoren voorspellend waren voor het uitbreiden van psoriasisplekken: een verhoogde doorbloeding buiten de grenzen van de laesie en een doorbloeding met duidelijke hogere pieken, in plaats van een homogene doorbloeding.”

“Mogelijk kunnen we de dosering van de medicatie verhogen of patiënten adviseren intensiever te smeren, al vóórdat we met het blote oog kunnen zien dat de psoriasis uitbreidt”

Aios dermatologie Mirjam Schaap

Behandeling beter af te stemmen

Deze extra informatie over een mogelijke opvlamming, buiten wat met het blote oog te zien is, stelt ons in de toekomst wellicht in staat de behandeling beter af te stemmen op de activiteit van de psoriasis, laat Schaap verder weten. “Mogelijk dat we dan de dosering van de medicatie kunnen verhogen of patiënten adviseren intensiever te smeren, al vóórdat we met het blote oog kunnen zien dat de psoriasis uitbreidt.”

“Een verhoogde doorbloeding buiten de grenzen van de psoriasislaesie was voorspellend voor een opvlamming”

Aios dermatologie Mirjam Schaap

Ontstekingseiwitten meten met pleister

Daarnaast heeft Schaap bij een groep kinderen met psoriasis in de dagelijkse praktijk de concentraties van verschillende oplosbare ontstekingseiwitten in de huid gemeten met behulp van pleisters. “Elke keer dat deze kinderen bij ons op controle kwamen, plakten we deze pleisters op een psoriasislaesie, net ernaast en op niet-aangedane huid”, legde Schaap uit. “Op deze pleisters zat een sponsje dat de oplosbare eiwitten in de huid opzoog, waarna we de concentraties van deze eiwitten in het sponsje konden meten.” Hierbij zag zij dat de concentratie van de ontstekingseiwitten hoger was in de psoriasislaesie ten opzichte van de niet-aangedane huid bij hetzelfde kind. Met deze pleister kon dus een onderscheid gemaakt worden tussen aangedane en niet-aangedane huid. “De vraag is nu: wat kunnen we hiermee in de dagelijkse praktijk? In dit onderzoek lukte het bijvoorbeeld nog niet een verband te leggen tussen de ernst van de psoriasis op dat moment en de concentratie van een bepaald ontstekingseiwit.”

“We hopen dat NGID ons aanwijzingen kan geven over welke eiwitten we met de pleisters moeten onderzoeken”

Dermatoloog Marieke Seyger

Next Generation ImmunoDermatology

En daarbij is een mooie rol weggelegd voor Next Generation ImmunoDermatology (NGID)*, waar Marieke Seyger, dermatoloog in het Radboudumc, nauw bij betrokken is. NGID is een landelijk dermatologieconsortium dat zich richt op hightech biomarkeronderzoek bij zes verschillende inflammatoire huidaandoeningen, waaronder psoriasis. Het onderzoek van Schaap is allemaal voorwerk voor NGID, legt Seyger uit, een soort proof-of-concept. “We hopen nu dat NGID ons betere aanwijzingen kan geven over welke ontstekingseiwitten we bijvoorbeeld met deze pleisters moeten onderzoeken.”

Inzet kunstmatige intelligentie

Tot slot heeft Schaap onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het inzetten van kunstmatige intelligentie bij psoriasis. “We hebben samen met Radboud AI for Health een algoritme ontwikkeld dat op basis van overzichtsfoto’s van het lichaam heel goed in staat is – minimaal even goed als een dermatoloog – om de ernst van de psoriasis te meten op deze foto’s. Dit is zeer veelbelovend, omdat we op deze manier objectief de ziekte-ernst kunnen beoordelen en wellicht zelfs het ziektebeloop in de thuissetting kunnen monitoren.”

Doorbloedingsfoto gemaakt met de Handheld Perfusion Imager,
ontwikkeld door de Biomedical Photonic Imaging Group van de Technische Universiteit Twente

Dermatologiepoli van de toekomst

Hoewel nog niet direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk, gaan dergelijke technische innovaties volgens Schaap en Seyger wel degelijk een rol spelen binnen de dermatologie. Seyger schetst hierbij een beeld van hoe de dermatologiepraktijk er in de toekomst uit zou kunnen zien: “Als een patiënt met psoriasis binnenkomt bij de dermatologiepoli van de toekomst, meten we allereerst binnen enkele seconden de doorbloeding van de laesies, waarmee we kunnen bepalen of de ziekte actiever is dan we aan de buitenkant zien. Vervolgens bepalen we digitaal, met behulp van kunstmatige intelligentie, de ernst van de psoriasis, waarna we op basis van de eiwitconcentraties die we meten met de pleisters, kunnen bepalen welke behandeling we het beste kunnen inzetten voor die betreffende patiënt. Via zorg op afstand kunnen we deze patiënt verder vervolgen.”

Meer tijd en aandacht

Schaap besluit met de opmerking dat deze innovaties niet inhouden dat dermatologen in de toekomst vervangen zullen worden. Integendeel. “Hiermee kunnen bepaalde taken overgenomen of vergemakkelijkt worden, zodat we meer tijd en aandacht kunnen hebben voor patiënten en hun individuele doelen.”

* Lees ook het eerder verschenen artikel over het NGID met Marieke Seyger en Rob Vreeken

Referentie: Mirjam J. Schaap Innovations in psoriasis – Focus on noninvasive techniques and personalized management.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: NGID: uniek landelijk consortium voor huidonderzoek

Naar dit artikel »