Meer tijd en aandacht voor psoriasispatiënt door innovatieve technieken

mm
Bianca Hagenaars
Redactioneel,
12 oktober 2022

Is het mogelijk opvlammingen bij psoriasis te voorspellen door te kijken naar de doorbloeding van de huid? Of de behandelrespons of het toekomstig ziektebeloop te bepalen door op een niet-invasieve manier de concentratie ontstekingseiwitten in de huid te meten? Mirjam Schaap, arts in opleiding tot dermatoloog, deed promotieonderzoek in het Radboudumc naar deze vragen. Samen met haar onderzoeksbegeleider dr. Marieke Seyger schetst zij de dermatologiepoli van de toekomst.

“Bij patiënten met psoriasis zijn we de afgelopen jaren op zoek geweest naar patiëntvriendelijke, niet-invasieve methoden om meer informatie te krijgen over deze huidaandoening”, vertelt Mirjam Schaap over de aanleiding van haar promotieonderzoek. Zo heeft zij bepaald of het mogelijk is een opvlamming te voorspellen door de doorbloeding van een psoriasislaesie te meten. “We brachten de laesies van een klein aantal patiënten elke twee weken in beeld met een doorbloedingscamera. We zagen dat twee factoren voorspellend waren voor het uitbreiden van psoriasisplekken: een verhoogde doorbloeding buiten de grenzen van de laesie en een doorbloeding met duidelijke hogere pieken, in plaats van een homogene doorbloeding.”

“Mogelijk kunnen we de dosering van de medicatie verhogen of patiënten adviseren intensiever te smeren, al vóórdat we met het blote oog kunnen zien dat de psoriasis uitbreidt”

Aios dermatologie Mirjam Schaap

Behandeling beter af te stemmen

Deze extra informatie over een mogelijke opvlamming, buiten wat met het blote oog te zien is, stelt ons in de toekomst wellicht in staat de behandeling

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel