DOQ

Meer vrouwgericht onderzoek naar hersen­bloedingen nodig

Er is te weinig kennis over hersenbloedingen bij vrouwen, terwijl bekend is dat zwangerschap en de menopauze het risico op hersenbloedingen en vaatafwijkingen in de hersenen verhogen. Dat concludeert een groep Nederlandse vrouwelijke onderzoekers na onderzoek naar man-vrouwverschillen bij deze hersenaandoeningen. Hun artikel verscheen onlangs in The Lancet Neurology.

Een hersenbloeding is een ernstige aandoening met een slechte prognose en vaak blijvende gevolgen. Hoewel de aandoening zowel bij mannen als vrouwen voorkomt, is het risico op het krijgen van een hersenbloeding bij die laatste groep hoger onder invloed van hormonen. Tot dusver is nog weinig onderzoek gedaan naar risicofactoren, behandelingen en uitkomsten bij hersenbloedingen bij vrouwen.

“Vrouwen hebben over het algemeen een hoger risico op hersenbloedingen naarmate ze ouder worden”

Arts-onderzoeker Mariam Ali

Review-artikel

Nederlandse onderzoekers, onder leiding van Mariam Ali, arts-onderzoeker in het LUMC, zetten daarom de verschillen tussen man en vrouw bij hersenbloedingen en vaatafwijkingen in de hersenen op een rij. Zij werd daarbij begeleid door Marieke Wermer, hoogleraar Neurologie in het UMC Groningen, en Ynte Ruigrok, stroke-neuroloog in het UMC Utrecht.

Ali en collega’s beschreven in hun artikel de belangrijkste verschillen uit de literatuur over man-vrouwverschillen bij hersenbloedingen. Daaruit bleek dat hormonen een rol spelen, met name de afname van oestrogeen tijdens en na de menopauze. Welke rol hormonen precies spelen is nog niet bekend. De auteurs pleiten daarom voor verder onderzoek naar de effecten van hormoongebruik op het risico op hersenbloedingen bij vaatmalformaties.  

Vrouwen hoger risico

“Vrouwen hebben over het algemeen een hoger risico op hersenbloedingen naarmate ze ouder worden, met name na de menopauze”, vertelt Ali. “Zwangerschap draagt ook bij aan dit risico, mede door complicaties zoals zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie.” Bovendien hebben leefstijlfactoren zoals alcoholgebruik, roken en een hoge BMI een verschillend effect op het risico op een bloeding bij mannen en vrouwen.

Begrip van deze sekseverschillen stelt artsen in staat om zorg op maat te leveren en tijdig in te grijpen. “Artsen kunnen nauwlettender toezicht houden op vrouwen tijdens zwangerschap en menopauze, bijvoorbeeld door te letten op hun bloeddruk”, geeft Ali aan. “Daarnaast kunnen artsen patiënten beter voorlichten over specifieke risicofactoren, zodat zij hun levensstijl kunnen aanpassen om het risico te verminderen.”

“Dit kan bijdragen aan het verminderen van de achtergestelde positie van vrouwen in de gezondheidszorg”

Toekomst

Meer kennis over hersenbloedingen en vaatmalformaties kan artsen helpen bij het stellen van een nauwkeurigere diagnose, en behandeling en preventie op maat. “Onze bevindingen stellen artsen in staat om zorg beter af te stemmen op het individuele risicoprofiel van de patiënt, waarbij factoren zoals leeftijd en leefstijl worden meegenomen”, legt Ali uit. “Wij hopen dat dit artikel bijdraagt aan meer bewustwording van geslachtsspecifieke risico’s en factoren zoals zwangerschap, menopauze en hormoongebruik, die het risico op hersenbloedingen bij vrouwen verhogen. We streven naar een inclusievere zorg door vrouwen aan te moedigen deel te nemen aan onderzoeken en onderzoekers om vrouwen te includeren.”

Verder onderzoek naar de effecten van hormoongebruik op het risico op hersenbloedingen bij vaatmalformaties is volgens de auteurs noodzakelijk, net als het dichten van kenniskloven en ontwikkelen van internationale richtlijnen voor preventie en behandeling, gericht op risicogroepen zoals zwangere vrouwen met vaatmalformaties. “Hiervoor is meer financiering voor vrouwspecifiek onderzoek nodig”, aldus Ali. “Deze stappen kunnen bijdragen aan het verminderen van de achtergestelde positie van vrouwen in de gezondheidszorg betreffende hersenbloedingen en vaatmalformaties.”

Referentie: Ali M, van Etten ES, Akoudad S, et al. Haemorrhagic stroke and brain vascular malformations in women: risk factors and clinical features. Lancet Neurol. 2024 Jun;23(6):625-635.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: ‘Practice what you preach’

Naar dit artikel »