DOQ

Meer aandacht nodig voor het risico op huidkanker bij transplantatiepatiënten

Er is meer aandacht nodig voor het risico op het ontstaan van huidkanker bij transplantatiepatiënten. Daarvoor pleiten onderzoekers Melvin Frie, Coby Annema en Emöke Rácz van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Uit hun onderzoek, dat zij presenteren bij de Nederlandse Vereniging voor Experimentele Dermatologie en dat is gepubliceerd in JAMA Dermatology, blijkt dat transplantatiepatiënten bij wie soms jaren na de transplantatie huidkanker is geconstateerd, een mindere kwaliteit van leven ervaren.

(Foto: Pixabay)

Hoger risico op huidkanker

Patiënten die in hun leven een transplantatie hebben moeten ondergaan, hebben een veel hoger risico op het krijgen van huidkanker. Dit geldt voor alle patiënten die een transplantatie hebben ondergaan, ongeacht welk orgaan zij hebben ontvangen. Dit risico is tot wel 250 keer zo groot als dat van mensen die geen transplantatie hebben gehad. Dit verhoogde risico wordt veroorzaakt door de noodzakelijke medicatie die zij na hun transplantatie moeten slikken. Gemiddeld ontstaat de huidkanker bij hen ongeveer 7 jaar na de transplantatie.

Onderzoek kwaliteit van leven

In dit onderzoek gingen de onderzoekers na wat de invloed van het ontstaan van huidkanker is op de kwaliteit van hun leven van de transplantatiepatiënten. Niet eerder is de kwaliteit van leven gemeten bij deze groep van patiënten. De onderzoekers hebben via uitgebreide vragenlijsten de kwaliteit van leven gemeten. Zij volgden hiervoor 94 patiënten die een transplantatie hebben ondergaan en bij wie huidkanker is vastgesteld.

Minder kwaliteit van leven

Uit hun onderzoek blijkt dat transplantatiepatiënten die meerdere keren huidkanker hebben gehad, een mindere kwaliteit van leven ervaren dan transplantatiepatiënten die maar één keer huidkanker hebben gehad. Wanneer in de loop der jaren zich bij hen meerdere huidtumoren ontwikkelen, regelmatig ook in het hoofdhalsgebied, dan heeft dit veel impact op hun fysieke zelfbeeld. Dit kan komen door de tumoren zelf, maar ook door de vele operatieve ingrepen die zij hiervoor moeten ondergaan. Ook rapporteren zij een slechtere kwaliteit van leven doordat ze zich steeds moeten beschermen tegen de zon en zich steeds weer moeten insmeren met zonnebrandcrèmes.

Vroegtijdig aandacht

Volgens de onderzoekers is er meer aandacht nodig voor het risico op het ontstaan van huidkanker bij transplantatiepatiënten. Zij pleiten er voor dat al in een vroeg stadium voor en na de transplantatie dit lange termijn gevolg met de patiënt wordt besproken, zodat deze bekend is met de impact die dit op zijn of haar leven kan hebben. Ook is voor deze patiënten goede bescherming tegen de zon van groot belang om op latere leeftijd huidkanker te voorkomen.

Biobank TransplantLines

De onderzoekers maakten gebruik van TransplantLines, de biobank van het  UMCG van alle transplantatiepatiënten. Hierin worden 3.000 patiënten met een donororgaan gedurende 30 jaar gevolgd. Doel hiervan is om een meer op de individuele patiënt afgestemde behandeling te ontwikkelen, waardoor patiënten gezond ouder kunnen worden met een donororgaan.


Meer informatie over TransplantLines is hier te lezen.
Link naar de publicatie JAMA Dermatology


Bron: UMCG

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx