Melatonine op recept: ‘Niet elk slaapprobleem is een melatonineprobleem’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
10 november 2021

Melatonine is momenteel vrij verkrijgbaar. Volgens huisarts Daniëlle Laumen (huisartsenpraktijk De Notenboom in Roermond) zelfs in onnodig hoge doseringen. Melatonine is een geneesmiddel dat alleen op doktersvoorschrift dient te worden verstrekt”, vindt Laumen. “Een schildklier- of bijnierschorshormoon breng je toch ook niet vrij op de markt? Ze beschreef haar verontwaardiging hierover in een LinkedIn -post die veel reacties losmaakte.

Laat er geen misverstand over bestaan dat melatonine een geneesmiddel is, stelt Laumen. “Zo zien wij het als artsen ook”, zegt ze. “Maar in 2007 is het helaas als voedingssupplement vrij op de markt gekomen. Om het te gebruiken waarvoor het bedoeld is, bij een biologische klok stoornis, moet je het heel subtiel finetunen in doses van 0,5 tot 1,0 milligram. In die situaties kan het waardevol zijn. Bijvoorbeeld voor kinderen met ADHD of autisme, die de ‘uitknop’ niet kunnen vinden om in slaap te vallen. Daarvoor kun je het heel goed tijdelijk inzetten, gekoppeld aan cognitieve slaaptraining. Maar het is nu in doses tot maar liefst 5,0 milligram verkrijgbaar. Mensen gaan er zelfstandig mee aan de slag als ze een probleem hebben met slapen, zonder dat de diagnose biologische klok stoornis is gesteld en zonder dat ze goede begeleiding krijgen in het gebruik. Heel zorgwekkend dat dit al jaren bij wet mogelijk is.”

Huisarts Daniëlle Laumen

De Slaapstraat

In haar eigen praktijk heeft Laumen het probleem serieus aangepakt. “Wij hebben het zorgprogramma ‘Slaapstraat’ in de praktijk geïmplementeerd”, vertelt ze. “We m

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel