Messcherpe analyses naar chirurgie van cholangiocarcinoom

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
8 juli 2020

De behandeling van patiënten met een perihilair cholangiocarcinoom (PHC) is complex en vraagt om een multidisciplinaire aanpak. De uitkomsten na chirurgie variëren wereldwijd enorm. Het promotieonderzoek van Lotte Francken was bedoeld om bij te dragen aan het verbeteren van de uitkomsten van patiënten met een PHC of intrahepatisch cholangiocarcinoom (IHC). 

Deel I van haar proefschrift beschrijft een aantal uitdagingen tijdens het diagnostische proces en de voorbereiding van een resectie. De preoperatieve bevestiging van de diagnose is een grote uitdaging bij patiënten met een cholangiocarcinoom. 

De expressie van het integrine ανβ6 bleek significant hoger in PHC-coupes dan in benigne en IHC-coupes. Dit integrine kwam niet tot expressie in alle tien onderzochte coupes van een hepatocellulair carcinoom (HCC) en de expressie bleek zwak in de IHC-coupes. De expressie van dit integrine lijkt dus niet onderscheidend tussen HCC en IHC, maar mogelijk wel een geschikte marker om onderscheid te maken tussen PHC en IHC en tussen PHC en benigne ziektes die lijken op PHC.

(bron foto pixabay)

Vasculaire betrokkenheid

De volgende stap bij de diagnostiek van PHC is het beoordelen van de resectabiliteit. Door de anatomische locatie van PHC zorgt de vasculaire betrokkenheid van de arteria hepatica en vena porta vaak voor irresectabiliteit. Bij zo’n 40% van de patiënten die een exploratie ondergaan voor PHC, blijkt de tumor niet resectabel. 

Twee onafhankelijke radiologen uit Amsterdam beoordeelden in 42 CT-scans van patiënten die een exploratie ondergingen vanwege een PHC, de vas

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel