‘Met preventieve maatregelen is de grootste winst te bereiken in epidemie van chronische ziektes’

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
5 maart 2021

Twee jaar geleden is het Nationaal Preventieakkoord met doelstellingen voor 2040 gesloten. De voortgang hiervan verloopt niet op alle gebieden even vlot. Maar de COVID-19-pandemie brengt de aandacht voor preventie in een stroomversnelling; bijna 8000 zorgprofessionals hebben daartoe de petitie ‘Stop de marktwerking, meer preventie’ ingediend. Wat dragen deze medici daar zelf aan bij?

Dr. Eric van de Visse, internist-intensivist in Dijklander Ziekenhuis in Hoorn was een van de initiatiefnemers voor de petitie. “Ik zit aan het eind van de lijn en zie de ellende op de intensive care komen. Vóór corona zag ik op de intensive care al veel schade van een ongezonde leefstijl die vaak te voorkomen was geweest. Bij corona zie ik een kleine groep mensen die relatief jong zijn en weinig onderliggende ziekte hebben. Een groot deel van coronapatiënten op de ic heeft overgewicht, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. We kunnen niet één op één zeggen dat iemand die ongezond leeft, corona krijgt, maar andersom heeft iemand die deze risicofactoren niet heeft, minder kans om heel erg ziek te worden.”

Internist-intensivist dr. Eric van de Visse

‘Dweilen’ op de ic

Zelf kan Van de Visse niet veel aan preventie doen, maar hij laat wel zijn opinie horen. “Wij zijn aan het dweilen terwijl de kraan openstaat. Je kan van mening verschillen in hoeverre de overheid mag sturen, maar ik vind dat de overheid wel haar best moet doen om te voorkomen dat mensen ziek worden.” Door bijvoorbeeld iets te doen aan inzicht en kennis over gezondheid en de mogelijkheid te bieden om keuzes hierin te maken. “Het is voor m

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel