Metabole status immuuncellen speelt rol bij sclerodermie

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
9 december 2020

Het vetmetabolisme van immuuncellen speelt een rol bij de aanmaak van pro-inflammatoire cytokinen, en daarmee de ontwikkeling van systemische sclerose of sclerodermie. Dat is een van de conclusies van het proefschrift van Andrea Ottria, die onlangs promoveerde aan de Universiteit Utrecht.  

Systemische sclerose of sclerodermie is een auto-immuunziekte uit de familie van reumatische aandoeningen. De ziekte ontstaat door een defect in de aanmaak van bindweefsel, waardoor er meer collageen dan elastine wordt gevormd en stugger bindweefsel ontstaat in de huid en rond de organen. Bovendien worden de haarvaten nauwer, waardoor er minder bloed stroomt naar de extremiteiten. Het verloop van sclerodermie is onvoorspelbaar. Behalve klassieke DMARDs zoals methotrexaat is nog geen behandeling mogelijk. 

(Foto: iStock)

Eiwitten 

Tijdens zijn promotietraject deed Ottria onderzoek naar de metabole status bij patiënten met sclerodermie en de rol van het eiwit CXCL4 in de fibrogenese. Hij ontdekte dat bij deze patiënten de productie van CXCL4 is verhoogd als gevolg van een hypoxische omgeving en de resulterende geactiveerde Toll-like receptor (TLR). De stabilisatie van het eiwit hypoxia inducible factor (HIF)-2α lijkt zo een rol te spelen tussen hypoxie en cytokineproductie, en vormt daarmee een mogelijk therapeutisch target voor patiënten met sclerodermie. Ottria onderzocht verder het veranderde vetzuurmetabolisme bij patiënten met sclerodermie. Hij liet zien dat oxidatie

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel