DOQ

Metformine verbetert beloop van beroerte bij diabetes

Het gebruik van metformine kan een beschermend effect hebben bij mensen met diabetes type 2 die een beroerte krijgen. Dat schrijven onderzoekers van Medisch Spectrum Twente in Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases.

Diabetes is een bekende risicofactor voor ischemische beroerte en wordt geassocieerd met een ongunstige uitkomst na een beroerte. Als eerstelijnsbehandeling wordt bij deze patiënten metformine aanbevolen. Het was al bekend dat het gebruik van metformine vóór een beroerte neuroprotectieve eigenschappen kan hebben die de ernst van een beroerte kunnen verminderen.
De resultaten van de effecten van metforminegebruik vóór een beroerte op de functionele uitkomst zijn echter tegenstrijdig en zijn bij patiënten met diabetes type 2 niet eerder beschreven. Onderzoekers van Medisch Spectrum Twente beoordeelden daarom de associatie tussen metforminegebruik en functionele uitkomst bij patiënten met diabetes type 2 en acute ischemische beroerte.

Retrospectief cohort

De onderzoekers onderzochten retrospectief data van 937 patiënten uit het Isala Ziekenhuis en Medisch Spectrum Twente, twee grote Nederlandse stroke centra. Al deze patiënten hadden tussen 2017 en 2021 een beroerte doorgemaakt. Zij gebruikten allen antidiabetica of er was in het medisch dossier sprake van diabetes type 2. Deze patiënten werden verdeeld in twee groepen: mensen die wel (n=592; 63%) of geen (n=345; 37%) metformine gebruikten. Van de 592 patiënten die metformine ontvingen, kregen 374 (40%) metformine als multitherapie. Bij opname waren 678 patiënten (74%) hyperglykemisch; een maat voor de ernst van de diabetes.

Gunstig beloop

Het beloop van de beroerte werd uitgedrukt in een score op de modified Rankin Scale (mRS) na drie maanden, waarbij een gunstig beloop werd gedefinieerd als een score van 0 tot 2. De ernst van de beroerte werd uitgedrukt in de NIHSS-score, waarbij een lichte beroerte werd gedefinieerd als een score van 4 of lager.
In de metformine-groep hadden 409 patiënten (69%) een gunstig ziektebeloop, vergeleken met 184 (53%) in de metforminevrije-groep. Dat leidde tot de conclusie dat metforminegebruik is geassocieerd met een gunstig beloop drie maanden na een beroerte. Dit verband bleek nog sterker bij patiënten met diabetes type 2 die metformine als multitherapie kregen.

Neuroprotectief effect

Deze bevindingen zijn in lijn met diverse grote studies met dezelfde opzet, schrijven de auteurs. Zij stellen dat metformine neuroprotectief kan werken door het dempen van de inflammatoire respons, het stimuleren van VEGF-expressie en de angiogenese.  Maar ook door het verminderen van de hoeveelheid oxidatieve stress. Bovendien kan metformine de bloed-hersenbarrière in stand houden en daarmee hersenoedeem verminderen.

Verder onderzoek

Een belangrijk punt dat de auteurs willen aanstippen is de retrospectieve opzet van de studie en het grote aandeel patiënten met ernstige diabetes op basis van hyperglykemie. Bovendien was bij de meeste patiënten niet bekend hoeveel en hoe lang zij metformine gebruikten. Volgens hen illustreert dat de noodzaak voor verder onderzoek naar de ideale dosering van metformine.

Referentie: Kersten CJBA, Knottnerus ILH, Heijmans E, Haalboom M, Zandbergen AAM, den Hertog HM. Effect of metformin on outcome after acute ischemic stroke in patients with type 2 diabetes mellitus. J Stroke Cerebrovasc Dis. 2022 Sep;31(9):106648.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx