Chirurg i.o. Ebben: Microbubbels hoopgevende nieuwe behandeling bij slagaderlijke vaatafsluitingen

mm
redactie
Redactioneel,
16 oktober 2019

Jaarlijks worden duizenden mensen opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen met slagaderlijke vaatafsluitingen van het been. Zij hebben extreem veel pijn en als behandeling niet snel volgt kan een been afsterven. Nieuwe behandeling met microbubbels en geluidsgolven lijkt sneller en veiliger voor de patiënt, dat is althans de voorzichtige conclusie na promotieonderzoek van Harm Ebben, chirurg in opleiding bij Amsterdam UMC en het Zaans Medisch Centrum.

Chirurg in opleiding Harm Ebben (Foto: G.D. Ebben)

Beperking huidige behandeling

Tot 30% van de patiënten met een slagaderlijke vaatafsluiting van het been krijgt binnen een jaar te maken met een amputatie en tot 40% overleeft de eerste vijf jaar na een slagaderlijke vaatafsluiting niet. Bij de huidige trombolysebehandeling gaat een zeer sterk stolseloplossend medicijn naar de aangedane slagader. Hoewel trombolyse minder ingrijpend is dan chirurgische verwijdering, kleven er een aantal belangrijke nadelen aan, waaronder het hoge risico op ernstige bloedingscomplicaties zoals hersenbloedingen. Daarnaast moet de patiënt soms dagenlang op de intensive-care liggen en mag hij niet bewegen.

Microbubbels

Bij een nieuwe behandeling worden microbubbels (minuscule gasbelletjes) via de bloedbaan naar en in het stolsel gebracht. Vervolgens trillen en knappen deze microbubbels onder invloed van ultrageluid. Het stolsel wordt als het ware losgewoeld waardoor het medicijn sneller zijn werk kan doen. Een kleine twintig patiënten zijn inmiddels in onderzoeksverband behandeld met microbubbels, de eerste resultaten zijn hoopgevend. Het ultieme doel is het ontwikkelen van een kortere, meer effectieve én veiligere behandeling van patiënten met een grote slagaderlijke vaatafsluiting.

Lees hier het proefschrift van chirurg i.o. Harm Ebben.

Bron: VUmc
, , , ,
Deel dit artikel