Minder acute graft-versus-host-ziekte bij toevoeging van DPP4-remmer

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
20 januari 2021

Na een myeloablatieve allogene hematopoëtische stamceltransplantatie (alloHSCT) resulteerde de toevoeging van de DPP-4-remmer sitagliptine aan de immunosuppressieve behandeling met tacrolimus en sirolimus in een lage incidentie van graad II tot IV acute graft-versus-host ziekte (GVHD). Dat is gevonden bij analyse van de uitkomsten op dag 100 na de interventie. Deze uitkomsten van een niet-gerandomiseerde studie uit de Verenigde Staten verschenen in NEJM.

Dipeptidylpeptidase 4 (DPP-4; ook bekend als CD26) is een transmembrane receptor die tot expressie komt op T-lymfocyten. DPP-4 heeft een co-stimulerende functie bij het activeren van T-lymfocyten. In een muismodel resulteerde een neerwaartse regulatie van DPP-4 ervoor dat GVHD werd voorkómen, terwijl het graft-versus-tumor-effect behouden bleef. Het is of niet bekend na een allogene stamceltransplantatie remming van DPP-4 met sitagliptine acute GVHD kan voorkómen.

(Foto: Pixabay)

Minder acute GVHD

In deze fase II-studie van Indiana University (Indianapolis) is onderzocht of sitagliptine plus tacrolimus en sirolimus de incidentie van graad II tot IV acute GVHD zou verminderen. Als criterium voor werkzaamheid was een afname van de incidentie van de verwachte 30% na honderd dagen tot maximaal 15% gekozen.

De deelnemende patiënten hadden acute leukemie (ALL of AML) en kregen myeloablatieve conditionering gevolgd door een gemobiliseerde perifere bloed stamceltransplantatie. Sitagliptine werd oraal gegeven in een dosis van 600 mg iedere 12 uur, beginnend op de dag vóór de transplantatie tot dag 14 na de transplantatie.

De 36 deelnemende p

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel