DOQ

Minder anasto­motische naad­lekkages bij gebruik van speciale kleurstof

Met de inzet van indocyanine groen (ICG) fluorescerende beeldvorming kan het aantal gevallen van naadlekkages aanzienlijk worden teruggebracht. Dat is niet alleen prettig (en veiliger) voor de patiënt in kwestie, maar het blijkt ook nog eens kosteneffectief te zijn. Deze techniek – ontwikkeld door het LUMC – is al in 8 Nederlandse ziekenhuizen toegepast en wordt verder uitgerold. Het uiteindelijke doel: opname in de Nederlandse richtlijn.

Een lekkage van de darmnaad (anastomotische lekkage) ontstaat wanneer de aangelegde verbinding tussen de darmen na chirurgie onregelmatig geneest. Het gevolg: de inhoud van de darmen kan in de buikholte lekken. Deze situatie verhoogt de kans op een infectie, en kan zeer gevaarlijk zijn. Naadlekkage is een vrij veel voorkomende complicatie na darmkankerchirurgie. Het komt voor bij 1-8% van de colonresecties en zelfs tot 20% van de rectumresecties. De gevolgen kunnen ernstig zijn, variërend van opnieuw een operatie tot lange ziekenhuisopnames en verhoogde sterfte.

“Met deze techniek komen 6% minder anastomotische lekkages voor”

Nieuwe techniek: ICG fluorescerende beeldvorming

In de multicenter, gerandomiseerde, fase 3 klinische AVOID-studie is bij 982 mensen de effectiviteit van ICG fluorescerende beeldvorming tijdens operaties om de perfusie van de darmen intra-operatief zichtbaar te maken onderzocht. ICG wordt intraveneus toegediend; het kan worden gevisualiseerd met nabij-infrarood licht, waardoor de chirurg ‘real-time’ kan zien welke delen van de darmen goed doorbloed zijn. Op deze manier kan de beste locatie voor de darmaansluiting worden bepaald, wat het risico op een lekkage na de anastomose aanzienlijk vermindert.

Significante verbetering

Het bleek dat er met deze techniek 6% minder anastomotische lekkages voorkwamen, een significante verbetering. Omgerekend betreft dit in Nederland ca. 450 patiënten per jaar. Met deze techniek kan selectiever worden geopereerd, wat een grote stap vooruit is in de zorg voor deze patiënten.

Effect op linkerzijde lichaam

Het behaalde voordeel geldt met name voor ingrepen aan de linkerzijde van de dikke darm, zoals sigmoïdectomieën en rectosigmoïd-resecties. Voor rechtszijdige colonresecties was het verschil in uitkomst niet significant; mogelijk heeft dit te maken met een betere doorbloeding van het ileum.

“De methode is bewezen veilig”

Veiligheid

Een groot voordeel van ICG-beeldvorming is dat de methode bewezen veilig is. Er zijn geen kleurstof gerelateerde bijwerkingen omdat de gebruikte kleurstof snel het bloed verlaat. De techniek wordt al lange tijd gebruikt in andere medische specialismen, zoals de oogheelkunde, waarmee de veiligheid verder onderbouwd wordt.

Vooruitgang

Het LUMC heeft samen met collega-ziekenhuizen stappen gezet om deze nieuwe techniek te integreren in de reguliere chirurgische protocollen binnen Nederland om daarmee de zorgstandaard voor patiënten met colorectale kanker te verhogen.

Referentie: Faber RA, Meijer RPJ, Droogh DHM, et al. Indocyanine green near-infrared fluorescence bowel perfusion assessment to prevent anastomotic leakage in minimally invasive colorectal surgery (AVOID): a multicentre, randomised, controlled, Phase 3 trial. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2024 Oct;9(10):924-934.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”