Minder curettages bij miskraam door combi misoprostol en mifepriston

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
23 november 2022

De combinatie van misoprostol en mifepriston is effectiever bij de behandeling van een miskraam dan misoprostol alleen. Ook blijken de kosten hierdoor te dalen. Dat zijn de resultaten van onderzoek waarop Lotte Hamel recent promoveerde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 10.000 vrouwen met een miskraam bij wie na een week wachten het lichaam het vruchtje niet spontaan afstoot. Behandeling met medicatie of een curettage is dan aangewezen. “Het nadeel van een curettage is het – zeer kleine – risico op complicaties, zoals bloeding en infectie. En meer specifiek voor deze ingreep: beschadiging van de baarmoederwand, de baarmoedermond en het syndroom van Asherman, oftewel verkleving van de baarmoederholte”, zegt Hamel, die in 2023 haar opleiding tot gynaecoloog gaat volgen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Kiest een patiënt voor medicatie, dan bestaat de kans dat dit niet effectief is en een curettage alsnog nodig is. We wisten al dat bij een abortus provocatus de geneesmiddelcombinatie effectiever was dan enkel misoprostol. Daarom was de verwachting dat dit ook bij een niet-vitale zwangerschap beter zou werken. We wilden dit wel wetenschappelijk toetsen.”

“De verwachting was dat de combinatie van misoprostol en mifepriston- net als bij abortus – ook bij een niet-vitale zwangerschap beter zou werken. We wilden dit wel wetenschappelijk toetsen”

Promovenda Lotte Hamel

Gerandomiseerde trial

Hamel onderzocht of mifepriston voorafgaand aan behandeling met misoprostol leidde tot minder curettages, lagere kosten en een betere

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel