DOQ

Minder ‘kopzorgen’ voor medewerkers Ziekenhuis Gelderse Vallei

Op 1 juni, de dag waarop er in de Tweede Kamer een debat plaatsvond over de verkeersveiligheid, lanceerde Ziekenhuis Gelderse Vallei een helmenactie voor haar medewerkers. “Het dragen van een helm kan veel leed voorkomen”, aldus neuroloog-somnoloog Myrthe Boss. Het ziekenhuis slaat de handen ineen met een distributeur van Lazer fietshelmen en biedt deze tegen een gereduceerd tarief aan haar medewerkers.

De aanleiding voor Myrthe Boss om te starten met deze actie is verdrietig. Eind 2019 kwam haar moeder ten val toen ze op haar elektrische fiets werd aangereden. Haar hoofd raakte de stoeprand. Twee dagen later overleed haar moeder als gevolg van ernstig hersenletsel. “Ik heb de scans gezien en ik weet: een helm had de klap kunnen opvangen. Ik weet zeker dat de kansen voor mijn moeder beter waren geweest als ze een helm had gedragen.”

Van links naar rechts: Neuroloog Peter Maat, Traumachirurg Leander van den Ham, Communicatieadviseur Iris Tollenaar,
Manager Sports Valley Ton van Klaveren en Neuroloog-somnoloog Myrthe Boss

Leed voorkomen

Op 1 juni vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over de verkeersveiligheid. Het is Nederland niet gelukt om de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden en 10.600 ernstig verkeersgewonden in 2020 te halen. Van alle Europese landen behaalde Nederland de minste veiligheidswinst in de periode 2010 – 2020.  In 2020 zijn er meer fietsers omgekomen in het verkeer dan in de afgelopen jaren. Het gaat om het hoogste aantal verongelukte fietsers in 25 jaar tijd, blijkt uit cijfers van het CBS. Er kwamen in 2020 in totaal 229 fietsers om, terwijl dat er een jaar eerder nog 203 waren. Een derde van het aantal slachtoffers op de fiets reed op een e-bike. “Het dragen van een helm kan veel leed voorkomen”, benadrukt Myrthe Boss. “Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving schrijven in het rapport Kansrijk Mobiliteitsbeleid 2020 dat een helmplicht voor e-bikers en kinderen jaarlijks 45 dodelijke ongevallen en enkele duizenden ernstige verkeersgewonden kan voorkomen.”

Kwetsbaar

Het liefst ziet Boss de helm steeds vaker in het straatbeeld, maar vooral bij e-bikers, ouderen en kinderen wil ze de helm stimuleren. “Kijk naar de wielrenners en mountainbikers. Vroeger was het voor hen ook niet gebruikelijk om een helm te dragen, maar nu word je raar aangekeken als je daarop geen helm draagt. Ook voor e-bikers, ouderen en kinderen zou het dragen van een helm normaal moeten worden. Je bent kwetsbaar als fietser. Als er hersenbeschadiging optreedt, is dat iets heel anders dan een wondje. In geval van hersenletsel is de kans op herstel veel kleiner.” 

Helmenactie

Samen met collega’s waaronder een traumachirurg, radioloog, neuroloog en Sports Valley, het sportmedisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, heeft Boss de handen ineen geslagen. Samen willen ze de helm onder de aandacht te brengen bij de eigen medewerkers en het belang van veilig bewegen en sporten benadrukken. “In Maastricht UMC+ heeft neuroloog-intensivist Marcel Aries samen met longarts-intensivist Ruud Segers deze actie ook voor medewerkers opgezet. Met resultaat. Er zijn ruim 1800 helmen verkocht. De medewerkers vinden het steeds normaler om een helm te dragen wanneer zij op de fiets zitten. Dat hopen we ook onder onze eigen medewerkers te bereiken.” Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft voeding, bewegen en slaap als onderscheidend vermogen en richt zich ook op preventie. Boss: “Deze actie sluit daar naadloos bij aan. En bovendien heb je als ziekenhuis ook een voorbeeldfunctie richting de maatschappij.”

Succes

Het ziekenhuis is in gesprek gegaan met een distributeur van Lazer helmen. Boss: “Zij ondersteunen deze actie en bieden ons de mogelijkheid om deze helmen met een aanzienlijke korting richting onze medewerkers aan te bieden. We hopen dat de drempel voor het aanschaffen van een helm voor onze medewerkers hierdoor lager wordt. We hopen dat het zó succesvol is dat we de actie later nog een keer kunnen herhalen’ aldus Boss.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”