Minder opnames vanwege myocardinfarct tijdens COVID-19-pandemie

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
9 september 2020

Tijdens de COVID-19-pandemie worden minder mensen opgenomen vanwege een acuut myocardinfarct in vergelijking met de weken daarvoor en in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Deze afname, zoals gevonden in Californië en beschreven in NEJM, is groter dan op basis van alleen seizoenvariatie verwacht zou worden. Vergelijkbare resultaten zijn gevonden in Noord-Italië .

Sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie lijken minder mensen vanwege een spoedeisend medisch probleem, zoals een acuut myocardinfarct, naar het ziekenhuis te gaan. Deze veranderingen zijn onlangs geïnventariseerd met behulp van gegevens van het Kaiser Permanente Northern California, een groot geïntegreerd gezondheidszorgsysteem dat 21 medische centra en 255 klinieken omvat die de zorg leveren aan meer dan 4,4 miljoen mensen in Noord-Californië.

(bron foto iStock)

Daling maximaal 48 procent

De wekelijkse incidentie van ziekenhuisopnames vanwege acuut myocardinfarct (ST-segment elevatie myocardinfarct [STEMI] of niet-ST-segment elevatie myocardinfarct [NSTEMI]) is vergeleken voor de periode voorafgaand en na het eerste gerapporteerde overlijdensgeval door COVID-19 in Noord-Californië. Deze gegevens zijn tevens vergeleken met data uit dezelfde periode in 2019.

De gegevens van zo’n 43 miljoen persoonsweken in de periode tussen 1 januari en 14 april 2020 zijn geëvalueerd. Het wekelijkse aantal ziekenhuisopnames vanwege een acuut myocardinfarct daalde tijdens de COVID-19-periode met maximaal 48 procent, namelijk:

Van 1 januari tot 3 maart 2020 waren er 1051 ziekenhuisopnames (incidentie: 4,1 per 100.000 persoonsweken)
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel