DOQ

Minder pijn en littekens bij brandwondenpatiënten door nieuwe huidtransplantatiemethode

“Het is een droom om bij brandwondenpatiënten de eigen huid weer terug te brengen. Hierdoor herstelt de huid en laat het minder littekens achter na een ernstig brandwondenongeval”, aldus Kees van der Vlies, traumachirurg in het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In samenwerking met het brandwondencentrum in Beverwijk (Rode Kruis Ziekenhuis) en Amsterdam UMC is gestart met het klinisch testen van een nieuwe behandelmethode voor brandwonden: denovoSkin™.

(bron foto iStock)

Huid creëren

Bij deze methode van het Zwitserse biotech-bedrijf CUTISS AG wordt het mogelijk om vanuit een heel klein stukje gezonde huid van de patiënt een grotere hoeveelheid huid te creëren die vervolgens op de wond van de patiënt getransplanteerd kan worden. “Ik verwacht er heel veel van. De eerste internationale resultaten liegen er niet om en geven een positief beeld”, zegt prof. dr. Esther Middelkoop, hoogleraar Huidregeneratie en wondgenezing aan Amsterdam UMC, locatie VUmc, en directeur van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland. “Als we dit straks op grote schaal kunnen gaan toepassen, dan is dat echt een enorme verbetering van de kwaliteit van littekens en levens van brandwondenpatiënten.’”

Opperhuid en lederhuid

In de klinische fase die nu is gestart, worden de resultaten van de nieuwe behandeling, waarbij zowel cellen van de opperhuid als van de lederhuid  gebruikt worden, afgezet tegen bestaande behandelingen die uitsluitend werken met de opperhuid en een dun laagje lederhuid.

Geen afstoting

Bij mensen met ernstige brandwonden of andere grote reconstructieve huidafwijkingen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de huidfunctie te herstellen. In bestaande behandelingen blijven de patiënten achter met blijvende, grote en pijnlijke littekens. Bij de behandeling met denovoSkin™ worden minimale littekens verwacht na transplantatie. Omdat eigen huid van de patiënt wordt gebruikt, bestaat er geen kans op afstoting door het lichaam.

Middelkoop: “Nu we het in de klinische fase ook bij patiënten kunnen toepassen, verwachten we te zien dat deze methode minder littekens achterlaat en daardoor de functionele problemen, zoals pijn en minder bewegingsvrijheid in de gewrichten, minder zullen optreden.’”

Cellen op kweek

Voor deze behandeling wordt een klein stukje intacte huid van een paar vierkante centimeter van de patiënt afgenomen. In het laboratorium van CUTISS AG worden cellen uit zowel de opperhuid als de lederhuid gehaald en gedurende drie tot vier weken op kweek gezet. In deze periode vermeerderen de cellen zich, waarna ze worden samengebracht in een ‘kunsthuid’, oftewel denovoSkin™. Deze wordt vervolgens op de wonden van de patiënt getransplanteerd.

Bron: Maasstad Ziekenhuis
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx