DOQ

Minder pijn en littekens bij brandwondenpatiënten door nieuwe huidtransplantatiemethode

“Het is een droom om bij brandwondenpatiënten de eigen huid weer terug te brengen. Hierdoor herstelt de huid en laat het minder littekens achter na een ernstig brandwondenongeval”, aldus Kees van der Vlies, traumachirurg in het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In samenwerking met het brandwondencentrum in Beverwijk (Rode Kruis Ziekenhuis) en Amsterdam UMC is gestart met het klinisch testen van een nieuwe behandelmethode voor brandwonden: denovoSkin™.

(bron foto iStock)

Huid creëren

Bij deze methode van het Zwitserse biotech-bedrijf CUTISS AG wordt het mogelijk om vanuit een heel klein stukje gezonde huid van de patiënt een grotere hoeveelheid huid te creëren die vervolgens op de wond van de patiënt getransplanteerd kan worden. “Ik verwacht er heel veel van. De eerste internationale resultaten liegen er niet om en geven een positief beeld”, zegt prof. dr. Esther Middelkoop, hoogleraar Huidregeneratie en wondgenezing aan Amsterdam UMC, locatie VUmc, en directeur van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland. “Als we dit straks op grote schaal kunnen gaan toepassen, dan is dat echt een enorme verbetering van de kwaliteit van littekens en levens van brandwondenpatiënten.’”

Opperhuid en lederhuid

In de klinische fase die nu is gestart, worden de resultaten van de nieuwe behandeling, waarbij zowel cellen van de opperhuid als van de lederhuid  gebruikt worden, afgezet tegen bestaande behandelingen die uitsluitend werken met de opperhuid en een dun laagje lederhuid.

Geen afstoting

Bij mensen met ernstige brandwonden of andere grote reconstructieve huidafwijkingen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de huidfunctie te herstellen. In bestaande behandelingen blijven de patiënten achter met blijvende, grote en pijnlijke littekens. Bij de behandeling met denovoSkin™ worden minimale littekens verwacht na transplantatie. Omdat eigen huid van de patiënt wordt gebruikt, bestaat er geen kans op afstoting door het lichaam.

Middelkoop: “Nu we het in de klinische fase ook bij patiënten kunnen toepassen, verwachten we te zien dat deze methode minder littekens achterlaat en daardoor de functionele problemen, zoals pijn en minder bewegingsvrijheid in de gewrichten, minder zullen optreden.’”

Cellen op kweek

Voor deze behandeling wordt een klein stukje intacte huid van een paar vierkante centimeter van de patiënt afgenomen. In het laboratorium van CUTISS AG worden cellen uit zowel de opperhuid als de lederhuid gehaald en gedurende drie tot vier weken op kweek gezet. In deze periode vermeerderen de cellen zich, waarna ze worden samengebracht in een ‘kunsthuid’, oftewel denovoSkin™. Deze wordt vervolgens op de wonden van de patiënt getransplanteerd.

Bron: Maasstad Ziekenhuis
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx