Minder pijn en littekens bij brandwondenpatiënten door nieuwe huidtransplantatiemethode

mm
redactie
Redactioneel,
23 september 2020

“Het is een droom om bij brandwondenpatiënten de eigen huid weer terug te brengen. Hierdoor herstelt de huid en laat het minder littekens achter na een ernstig brandwondenongeval”, aldus Kees van der Vlies, traumachirurg in het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In samenwerking met het brandwondencentrum in Beverwijk (Rode Kruis Ziekenhuis) en Amsterdam UMC is gestart met het klinisch testen van een nieuwe behandelmethode voor brandwonden: denovoSkin™.

(bron foto iStock)

Huid creëren

Bij deze methode van het Zwitserse biotech-bedrijf CUTISS AG wordt het mogelijk om vanuit een heel klein stukje gezonde huid van de patiënt een grotere hoeveelheid huid te creëren die vervolgens op de wond van de patiënt getransplanteerd kan worden. “Ik verwacht er heel veel van. De eerste internationale resultaten liegen er niet om en geven een positief beeld”, zegt prof. dr. Esther Middelkoop, hoogleraar Huidregeneratie en wondgenezing aan Amsterdam UMC, locatie VUmc, en directeur van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland. “Als we dit straks op grote schaal kunnen gaan toepassen, dan is dat echt een enorme verbetering van de kwaliteit van littekens en levens van brandwondenpatiënten.’”

Opperhuid en lederhuid

In de klinische fase die nu is gestart, worden de resultaten van de nieuwe behandeling, waarbij zowel cellen van de opperhuid als van de lederhuid  gebruikt worden, afgezet tegen bestaande behandelingen die uitsluitend werken met de opperhuid en een dun laagje lederhuid.

Geen afstoting

Bij mensen met ernstige brandwonden of andere grote reconstructieve huidafwijkingen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de huidfunctie te herstellen. In bestaande behandelingen blijven de patiënten achter met blijvende, grote en pijnlijke littekens. Bij de behandeling met denovoSkin™ worden minimale littekens verwacht na transplantatie. Omdat eigen huid van de patiënt wordt gebruikt, bestaat er geen kans op afstoting door het lichaam.

Middelkoop: “Nu we het in de klinische fase ook bij patiënten kunnen toepassen, verwachten we te zien dat deze methode minder littekens achterlaat en daardoor de functionele problemen, zoals pijn en minder bewegingsvrijheid in de gewrichten, minder zullen optreden.’”

Cellen op kweek

Voor deze behandeling wordt een klein stukje intacte huid van een paar vierkante centimeter van de patiënt afgenomen. In het laboratorium van CUTISS AG worden cellen uit zowel de opperhuid als de lederhuid gehaald en gedurende drie tot vier weken op kweek gezet. In deze periode vermeerderen de cellen zich, waarna ze worden samengebracht in een ‘kunsthuid’, oftewel denovoSkin™. Deze wordt vervolgens op de wonden van de patiënt getransplanteerd.

Bron: Maasstad Ziekenhuis
, , , , , , ,
Deel dit artikel