DOQ

Minder PIM’s bij dementie­patiënten met migratie­achter­grond

Mensen met dementie en een niet-westerse migratieachtergrond lijken minder vaak medicatie voorgeschreven te krijgen die hun dementie kan verergeren dan mensen zonder migratieachtergrond. Mogelijk spelen culturele verschillen een rol. Dat is de conclusie die arts-onderzoeker Bianca Strooij trekt uit een van de studies in het kader van haar promotieonderzoek.

“Graag willen we als huisartsen meer grip krijgen op de kwaliteit van zorg bij dementie bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond”, vertelt Bianca Strooij. Ze is huisarts in opleiding en combineert dit met promotieonderzoek bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC. Een van de deelonderzoeken – een studie naar voorschrijven van ‘potentially inappropriate medications’ (PIM’s) bij mensen met dementie met of zonder niet-Westerse migratieachtergrond – heeft ze recent gepubliceerd.1 Van een ander onderzoek – naar diabetes bij mensen met een migratieachtergrond vs. mensen zonder een migratieachtergrond – is de publicatie in voorbereiding. “Zowel dementie als diabetes zijn aandoeningen waarvan de behandeling kan verschillen al naar gelang de afkomst van iemand. Uit ander onderzoek dat wij deden, blijkt dat de zorgconsumptie in meer algemene zin sterk kan verschillen per afkomst2.” Een onderzoeksveld waarin dus nog veel te ontdekken valt.”

“We gingen ervan uit dat bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond PIM’s vaker zouden voorkomen”

AIOS Huisarstgeneeskunde Bianca Strooij

Eerste generatie arbeidsmigranten

Deze studie onderzocht de associatie tussen het wel of niet hebben van een niet-westerse migratieachtergrond en het gebruik van dementie-specifieke PIM’s bij ouderen met dementie. Strooij: “Dit beschouwden we als een maat voor de kwaliteit van de dementiezorg. We keken hierbij naar vijf categorieën PIM’s: anticholinergica, benzodiazepines, benzodiazepine-achtige middelen, histamine2-receptorantagonisten en antipsychotica. Deze middelen moeten vermeden worden omdat ze dementie kunnen verergeren. We onderzochten ouderen met een Nederlandse achtergrond – van wie beide ouders in Nederland waren geboren – en ouderen met een eerste generatiemigratieachtergrond. Dit zijn voor een groot deel arbeidsmigranten die in de jaren ’70 van de vorige eeuw naar Nederland kwamen vanuit Marokko en Turkije, en Surinamers die rond de onafhankelijkheid naar Nederland kwamen. Hun niet-westerse migratieachtergrond definieerden we als het hebben van twee ouders die niet in Nederland waren geboren. In de studie gebruikten we data uit de eerstelijnszorgregistratie van het NIVEL van 9.055 ouderen met dementie, waaronder 294 personen met een achtergrond uit Afrika, Zuid-Amerika of Azië.”

Hypothese

Eerder internationaal onderzoek toonde dat PIM’s in de algemene populatie vaker worden voorgeschreven bij oudere personen met een migratieachtergrond dan bij mensen zonder migratieachtergrond, mogelijk vanwege taalbarrières en een structureel lagere kwaliteit van zorg bij bepaalde etnische groepen.3-5 Voor patiënten met dementie waren hier nog relatief weinig gegevens over. Strooij: “Een studie uit het Verenigd Koninkrijk vond geen verschil in antipsychoticavoorschriften tussen mensen van kleur, Aziatische en witte mensen, en een lagere kans op gebruik van benzodiazepines bij zwarte mensen.6 In tegenstelling daarmee werd in een studie in de VS een hogere kans op het gebruiken van benzodiazepines gevonden bij mensen met dementie van Afro-Amerikaanse afkomst.7 Op basis van uitkomsten van eerder onderzoek gingen we uit van de hypothese dat bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond dementie-specifieke PIM’s vaker zouden voorkomen dan bij mensen zonder migratieachtergrond.”

“Mogelijk worden gedragsproblemen bij dementie minder vaak herkend bij mensen met een migratieachtergrond”

Benzodiazepines

Tot verrassing van Strooij bleek dit niet zo te zijn. “We ontdekten dat artsen dementie-specifieke PIM’s juist minder vaak voorschreven bij mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond. Deze trend is vooral toe te schrijven aan benzodiazepines die bij mensen met een migratieachtergrond significant minder vaak werden ingezet. De reden hiervan is niet helder. Mogelijk worden gedragsproblemen bij dementie waarbij benzodiazepines worden ingezet, minder vaak herkend bij mensen met een migratieachtergrond. Culturele opvattingen waardoor mensen minder snel hulp zoeken kunnen ook meespelen. Een andere verklaring is dat voorschrijvers meer onzeker zijn bij deze patiënten en zich strikter aan de richtlijnen houden. Ook kan het zijn dat deze patiënten vaker door familieleden verzorgd worden, waardoor probleemgedrag minder opspeelt en benzodiazepines en antipsychotica minder vaak nodig zijn. We willen dit verder onderzoeken met een kwalitatieve studie waarin we groepsinterviews gaan voeren met betrokkenen. Dit helpt bij de interpretatie van onze resultaten en het identificeren van eventuele verbeterpunten voor de zorg.”

Referenties:

1. Strooij BT, Blom MT, van Hout HPJ et al. Potentially Inappropriate Medication in Older Persons With Dementia: Does a Migration Background Matter? J Am Med Dir Assoc. 2024 Jul 14;25(9):105150.
2. Strooij BT, Blom MT, van Hout HPJ et al. Associations between healthcare use and migration background in persons with dementia: A cohort study in the Netherlands. Aging and Health Research, Volume 4, Issue 2, 2024,100191, ISSN 2667-0321.
3. Mohammed MA, Chan AHY, Chan S, Ungureanu B et al. Potentially inappropriate medications and potential prescribing omissions in hospitalised older adults in New Zealand: A retrospective study. Australas J Ageing. 2023 Dec;42(4):668-674.
4. Jungo KT, Streit S, Lauffenburger JC et al. Utilization and Spending on Potentially Inappropriate Medications by US Older Adults with Multiple Chronic Conditions using Multiple Medications. Arch Gerontol Geriatr. 2021 Mar-Apr;93:104326.
5. Rhee TG, Schommer JC, Capistrant BD et al. Potentially Inappropriate Antidepressant Prescriptions Among Older Adults in Office-Based Outpatient Settings: National Trends from 2002 to 2012. Adm Policy Ment Health. 2018 Mar;45(2):224-235.
6. Jones ME, Petersen I, Walters K et al. Differences in Psychotropic Drug Prescribing Between Ethnic Groups of People with Dementia in the United Kingdom. Clin Epidemiol. 2020 Jan 20;12:61-71.
7. Grace EL, Allen RS, Ivey K et al. Racial and ethnic differences in psychotropic medication use among community-dwelling persons with dementia in the United States. Aging Ment Health. 2018 Apr;22(4):458-467.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx