DOQ

Moeders met reuma geven nu vaker borstvoeding

Moeders met reuma vermeden voorheen borstvoeding uit angst voor negatieve gevolgen van hun behandeling op hun kind. Onderzoek van het Erasmus MC laat zien dat sinds de komst van nieuwe behandelingen met biologicals meer kinderen van reumapatiënten borstvoeding krijgen.

Het aandeel vrouwen met reuma dat hun pasgeborenen borstvoeding gaf lag lang onder het gemiddelde bij de algemene populatie. Actieve ziekte tijdens de zwangerschap leidde soms tot een laag geboortegewicht. Voor de moeders was dit reden geen borstvoeding te geven. Ook het (her)starten van medicatie na de bevalling was een reden om van borstvoeding af te zien of ermee te stoppen.

PreCARA-studie

Sinds de introductie van biologicals zijn er veel minder zorgen rond de invloed van medicijnen op het (ongeboren) kind. Onderzoekers Erik Kemker van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en Nafise Ghalandari van de afdeling reumatologie van het Erasmus MC en hun collega’s wilden daarom weten of het aandeel reumapatiënten dat borstvoeding geeft stijgt. Daarvoor volgden ze 171 vrouwen die deelnamen aan de Preconceptional Counselling in Active Rheumatoid Arthritis (PreCARA) studie.

Reumaverpleegkundige

De deelneemsters volgden een multidisciplinair zorgpad voor vrouwen met reuma en een kinderwens. Ze bezochten elk trimester en 4-6, 12 en 26 weken na de bevalling een reumaverpleegkundige. Deze bracht medicatiegebruik, ziekteactiviteit en, na de bevalling, het geven van borstvoeding in kaart. Ook gaf ze voorlichting over borstvoeding.

“Het aandeel moeders met reuma dat nu borstvoeding geeft is nagenoeg gelijk aan het aandeel in de algemene populatie”

70% start met borstvoeding

De onderzoekers vergeleken hun resultaten met die van een referentiecohort van jonge moeders met reuma in de periode 2002-2010 en met de algemene populatie. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de moeders van nu start met borstvoeding. Na 4-6, 12 en 26 weken bedraagt dit nog 60, 40 en 26%. In het historische cohort gaven veel minder vrouwen borstvoeding, namelijk respectievelijk 43, 26 en 9%. Het aandeel moeders met reuma dat nu borstvoeding geeft, is bij alle tijdvakken nagenoeg gelijk aan het aandeel in de algemene populatie.

Betere gezondheid

Uit de klinische gegevens van de vrouwen blijkt dat de gezondheid van de jonge moeders nu een stuk beter is in vergelijking met de deelnemers aan het historische cohort. Slechts 32% heeft tekenen van erosie tegenover 60% in het oude cohort. Ook de DAS28-CRP waarde is zowel tijdens als na de zwangerschap significant lager. Het aandeel vrouwen dat methotrexaat gebruikt nam af van 42 naar 26%. Het percentage te vroeg geboren kinderen en kinderen met een te laag geboortegewicht (<2500 g) bleef in beide groepen gelijk.

“Nu geeft 80% van de vrouwen na 4-6 weken hun te licht geboren kind de borst tegenover 26% voorheen”

Laag geboortegewicht

Hoewel een laag geboortegewicht voorheen reden was om met borstvoeding te stoppen, gaf nu 80% van de vrouwen na 4-6 weken hun te licht geboren kind borstvoeding tegenover 26% voorheen. Dat is zelfs meer dan in de algemene populatie, waar 52% van de vrouwen start met borstvoeding van hun kind met een laag geboortegewicht. Kemker en Ghalandari concluderen dat de voorlichting van de reumaverpleegkundige er toe leidt dat vrouwen vaker borstvoeding geven. Dit geldt zeker voor vrouwen van wie het kind met een te laag gewicht op de wereld kwam.

Voorlichting

Volgens Kemker en Ghalandari is voorlichting voor, tijdens en na de zwangerschap belangrijk voor vrouwen met reuma. In combinatie met nieuwe behandelopties die compatibel zijn met borstvoeding, zorgt voorlichting ervoor dat meer vrouwen borstvoeding geven.

Referentie: Kemper E, Ghalandari N, Wintjes H, et al. Active counselling and well-controlled disease result in a higher percentage of women with rheumatoid arthritis that breast feed: results from the PreCARA study. RMD Open. 2022 Jun;8(2):e002194.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx