Mogelijke rol ontstekingsgerelateerde miRNA’s bij epilepsie

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
29 mei 2020

Ontstekingsgerelateerde microRNA’s spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van epilepsie en aanverwante aandoeningen. Dat is de conclusie van Anatoly Korotkov, die in mei succesvol zijn proefschrift verdedigde bij het Amsterdam UMC. Volgens de promovendus kan de modulatie van microRNA’s een springplank zijn voor nieuwe behandelingen van epilepsie. 

De chronische neurologische hersenaandoening epilepsie treft wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen. Het wordt gekenmerkt door een blijvende aanleg voor epileptische aanvallen en door de neurobiologische, cognitieve, psychologische en sociale gevolgen van deze aandoening. Het proces van ontwikkeling en progressie van epilepsie heet epileptogenese. De huidige farmacologische behandelingen kunnen de aanvalsactiviteit bij ongeveer 30 procent van alle epilepsiepatiënten niet adequaat onderdrukken. Daarom zijn nieuwe therapeutische benaderingen nodig, gericht op de preventie of aanpassing van epileptogenese.  

(Foto: Pixabay)

MiRNA’s bij ontstekingsprocessen 

Anatoly Korotkov deed onderzoek naar de betrokkenheid van microRNA’s (miRNA) bij epileptogenese. Dit is een klasse van kleine, niet-coderende RNA’s die in staat zijn om de genexpressie te controleren. Korotkov onderzocht de regulatie van belangrijke epileptogene processen en de rol van miRNAs bij deze processen. Dat deed hij door de meest voorkomende actieve miRNA’s bij epilepsie in kaart te brengen en te kijken in welke hersen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel