DOQ

Moleculaire oorzaak gevonden van jeuk bij chronische cholestase

Patiënten met chronische cholestase (geelzucht) hebben vaak last van jeuk, die zeer belastend kan zijn. De oorzaak ligt in de productie van het enzym autotaxine, ontdekten onderzoekers van Amsterdam UMC-locatie AMC.

Jeuk is een belangrijk symptoom bij patiënten met chronische cholestase (geelzucht of galstuwing door vernauwing van de galgangen). Deze jeuk kan optreden bij elke vorm van cholestase, maar een veelvoorkomende vorm is zwangerschapscholestase. Ongeveer 1 procent van alle zwangere vrouwen ontwikkelt deze jeuk in het derde trimester van hun zwangerschap. Andere voorbeelden van chronische cholestase zijn primaire biliaire cholangitis, primaire scleroserende cholangitis en erfelijke vormen van cholestase.

krabben_jeuk

Belastend

De prevalentie van jeukklachten verschilt per leverziekte. Bij zwangerschapscholestase heeft 100 procent van de patiënten jeuk, bij de overige vormen ligt dat tussen de 20 en 70 procent. Voortdurende jeuk kan zeer belastend zijn. Sommige patiënten kampen met een ernstige ontregeling van het slaapritme, vermoeidheid en soms depressie. Cholestatische jeuk kan in uitzonderlijke gevallen zelfs de voornaamste reden zijn voor een levertransplantatie.

Screenen

Er is nog weinig bekend over het moleculair mechanisme van cholestatische jeuk. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontrafelden het mechanisme door het serum van patiënten (serum is bloedplasma zonder stollingseiwitten, waardoor het geschikt is voor laboratoriumtests) te screenen op stoffen die sensorische neuronen kunnen activeren. Daarbij vergeleken zij de uitkomsten van een groep cholestatische patiënten die kampte met jeuk met een tweede groep patiënten, die daarvan geen last had.

Autotaxine

Uit het onderzoek bleek dat de mate van jeuk sterk wordt bepaald door de activiteit van het enzym autotaxine, dat in bloedplasma aanwezig is. Dit enzym vormt een lipide met de naam lysofosfatidaat (LPA), dat aan zogenaamde LPA-receptoren zeer sterke signalen kan afgeven. Die receptoren zitten bijvoorbeeld op sensorische neuronen, die impulsen vervoeren vanuit de periferie naar het centrale zenuwstelsel.

Alle vormen

Bij de groep patiënten met jeuk bleek het enzym autotaxine significant hoger te zijn dan in de andere groep. De correlatie tussen jeuk en het serum met autotaxine gold voor patiënten met alle vormen van cholestase. De onderzoekers maakten ook een muismodel, maar muizen lijken geen geschikt diermodel te zijn voor dit probleem: cholestatische muizen hebben geen last van jeuk.

Bron: ZonMw
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx