DOQ

Moleculaire oorzaak gevonden van jeuk bij chronische cholestase

Patiënten met chronische cholestase (geelzucht) hebben vaak last van jeuk, die zeer belastend kan zijn. De oorzaak ligt in de productie van het enzym autotaxine, ontdekten onderzoekers van Amsterdam UMC-locatie AMC.

Jeuk is een belangrijk symptoom bij patiënten met chronische cholestase (geelzucht of galstuwing door vernauwing van de galgangen). Deze jeuk kan optreden bij elke vorm van cholestase, maar een veelvoorkomende vorm is zwangerschapscholestase. Ongeveer 1 procent van alle zwangere vrouwen ontwikkelt deze jeuk in het derde trimester van hun zwangerschap. Andere voorbeelden van chronische cholestase zijn primaire biliaire cholangitis, primaire scleroserende cholangitis en erfelijke vormen van cholestase.

krabben_jeuk

Belastend

De prevalentie van jeukklachten verschilt per leverziekte. Bij zwangerschapscholestase heeft 100 procent van de patiënten jeuk, bij de overige vormen ligt dat tussen de 20 en 70 procent. Voortdurende jeuk kan zeer belastend zijn. Sommige patiënten kampen met een ernstige ontregeling van het slaapritme, vermoeidheid en soms depressie. Cholestatische jeuk kan in uitzonderlijke gevallen zelfs de voornaamste reden zijn voor een levertransplantatie.

Screenen

Er is nog weinig bekend over het moleculair mechanisme van cholestatische jeuk. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontrafelden het mechanisme door het serum van patiënten (serum is bloedplasma zonder stollingseiwitten, waardoor het geschikt is voor laboratoriumtests) te screenen op stoffen die sensorische neuronen kunnen activeren. Daarbij vergeleken zij de uitkomsten van een groep cholestatische patiënten die kampte met jeuk met een tweede groep patiënten, die daarvan geen last had.

Autotaxine

Uit het onderzoek bleek dat de mate van jeuk sterk wordt bepaald door de activiteit van het enzym autotaxine, dat in bloedplasma aanwezig is. Dit enzym vormt een lipide met de naam lysofosfatidaat (LPA), dat aan zogenaamde LPA-receptoren zeer sterke signalen kan afgeven. Die receptoren zitten bijvoorbeeld op sensorische neuronen, die impulsen vervoeren vanuit de periferie naar het centrale zenuwstelsel.

Alle vormen

Bij de groep patiënten met jeuk bleek het enzym autotaxine significant hoger te zijn dan in de andere groep. De correlatie tussen jeuk en het serum met autotaxine gold voor patiënten met alle vormen van cholestase. De onderzoekers maakten ook een muismodel, maar muizen lijken geen geschikt diermodel te zijn voor dit probleem: cholestatische muizen hebben geen last van jeuk.

Bron: ZonMw
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”