Muziek als medicijn tegen pijn en stress tijdens operatie

mm
Kees Vermeer
Redactioneel,
19 oktober 2022

Patiënten die tijdens een operatie via een hoofdtelefoon muziek horen, hebben na de operatie significant minder pijn, angst en minder stresshormoon cortisol. Bovendien is na de operatie minder vaak zware pijnmedicatie nodig. Dat bleek uit onderzoek van Victor Fu, waarop hij recent is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “De effecten van muziek waren sterker dan ik had verwacht.”

Er vindt momenteel veel onderzoek plaats naar de heilzame werking van muziek bij operaties. Zelf heeft Fu belangstelling voor het onderwerp omdat hij hiermee zijn twee passies muziek en chirurgie kan combineren. “In ons gezin was het gebruikelijk om een instrument te leren spelen én te sporten. Zelf speel ik piano en voetbal ik en mijn jongere broer, die recent gepromoveerd is in het LUMC, zwemt en speelt viool. We hebben al vaak samen opgetreden.”

“Patiënten die tijdens een operatie via een hoofdtelefoon muziek horen, hebben na de operatie significant minder pijn, angst en stresshormoon cortisol”

Arts-onderzoeker Victor Fu

Muziek als Medicijn

Zijn promotieonderzoek deed Fu bij prof. Hans Jeekel, die al enkele jaren bezig is met de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn. Deze onderzoeksgroep wil muziek als behandelingsvorm implementeren in de gezondheidszorg. In zijn promotietraject deed Fu verschillende systematische reviews en meta-analyses. Daarnaast verrichtte hij meerdere gerandomiseerde trials naar het effect van muziek bij patiënten in het ziekenhuis die werden geopereerd. In een van de studies konden patiënten kiezen uit verschillende muziekgenres, bijvoorbeeld pop, klassiek of jaz

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel