DOQ

Muziek als medicijn tegen pijn en stress tijdens operatie

Patiënten die tijdens een operatie via een hoofdtelefoon muziek horen, hebben na de operatie significant minder pijn, angst en minder stresshormoon cortisol. Bovendien is na de operatie minder vaak zware pijnmedicatie nodig. Dat bleek uit onderzoek van Victor Fu, waarop hij recent is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “De effecten van muziek waren sterker dan ik had verwacht.”

Er vindt momenteel veel onderzoek plaats naar de heilzame werking van muziek bij operaties. Zelf heeft Fu belangstelling voor het onderwerp omdat hij hiermee zijn twee passies muziek en chirurgie kan combineren. “In ons gezin was het gebruikelijk om een instrument te leren spelen én te sporten. Zelf speel ik piano en voetbal ik en mijn jongere broer, die recent gepromoveerd is in het LUMC, zwemt en speelt viool. We hebben al vaak samen opgetreden.”

“Patiënten die tijdens een operatie via een hoofdtelefoon muziek horen, hebben na de operatie significant minder pijn, angst en stresshormoon cortisol”

Arts-onderzoeker Victor Fu

Muziek als Medicijn

Zijn promotieonderzoek deed Fu bij prof. Hans Jeekel, die al enkele jaren bezig is met de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn. Deze onderzoeksgroep wil muziek als behandelingsvorm implementeren in de gezondheidszorg. In zijn promotietraject deed Fu verschillende systematische reviews en meta-analyses. Daarnaast verrichtte hij meerdere gerandomiseerde trials naar het effect van muziek bij patiënten in het ziekenhuis die werden geopereerd. In een van de studies konden patiënten kiezen uit verschillende muziekgenres, bijvoorbeeld pop, klassiek of jazz. In een andere studie kozen de onderzoekers de muziek.

“Het effect lijkt er zelfs te zijn als je mensen tijdens algehele narcose naar muziek laat luisteren”

Ook tijdens algehele narcose

De resultaten komen erop neer dat perioperatief luisteren naar muziek pijn en angst vermindert en zorgt voor minder gebruik van zware pijnmedicatie na de operatie. Het zorgt ook voor minder stresshormoon in het bloed. “Dat effect lijkt er zelfs te zijn als je mensen tijdens algehele narcose naar muziek laat luisteren. In een studie van onszelf was dat niet helemaal duidelijk, maar het is wel te zien in een meta-analyse van alle studies wereldwijd over het effect van muziek tijdens algehele narcose”, voegt Fu er aan toe. “We weten nog niet hoe lang het effect van muziek aanhoudt. Ook de invloed van het soort muziek hebben we niet specifiek onderzocht, maar waarschijnlijk is het effect het sterkst als de patiënt zelf muziek kan kiezen uit een voorgeselecteerde lijst.”

“De inzet van muziek is eenvoudig, goedkoop en heeft geen bijwerkingen”

Effect op chirurg

Fu heeft niet alleen onderzocht wat muziek doet met de patiënt, maar ook met de chirurg. Dat deed hij met een laparoscopisch simulatiemodel. Het uitvoeren van een reguliere chirurgische taak blijkt sneller en nauwkeuriger te gaan met muziek. “Voor meer ingewikkelde taken lijkt dat gunstige effect te verdwijnen. Maar het effect wordt niet negatief.”
Fu had de gunstige effecten van muziek bij operaties wel verwacht, maar de effecten overtreffen de verwachtingen. Hij vindt het nog steeds heel bijzonder dat muziek kan leiden tot minder stress en vooral ook minder gebruik van, soms zware, pijnmedicatie: “De inzet van muziek is eenvoudig, goedkoop en heeft geen bijwerkingen.”

“Het merendeel van de patiënten en medewerkers ziet de meerwaarde van gebruik van muziek”

Implementatie

Momenteel werkt Fu in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven, waar hij bezig is om het gebruik van muziek te implementeren op de dagbehandeling. Als mensen minder pijn hebben, kunnen ze wellicht eerder naar huis. “We kijken nu vooral naar de praktische barrières voor implementatie. Dat doen we met alle relevante disciplines, zoals chirurgie, anesthesie en verpleegkundigen. In een pilot implementatiestudie in mijn proefschrift komt naar voren dat het merendeel van de patiënten en medewerkers de meerwaarde ziet van gebruik van muziek. Het kost ook weinig tijd om het aan de patiënt uit te leggen. Feitelijk zijn er geen redenen om géén muziek aan te bieden bij operaties aan de patiënt.”
De onderzoeksgroep Muziek als Medicijn werkt momenteel aan een richtlijn voor toepassing van muziek bij alle operaties in Nederland. Dat gebeurt samen met de Nederlandse verenigingen voor Heelkunde, Anesthesie, Geriatrie en Intensive Care Geneeskunde.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx