Nasale toediening om RS-virus ‘bij de voordeur’ tegen te houden

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
22 september 2021

Arts-onderzoeker Natalie Mazur ontwikkelt een nieuwe profylaxe tegen het RS-virus. Deze wordt, in tegenstelling tot het bestaande intramusculaire middel, nasaal toegediend. “Een logischere toedieningswijze”, meent Mazur. “Het virus komt via de neus het lichaam binnen, dus waarom niet ook ter plaatse tegenhouden?”

Onlangs ontving arts-onderzoeker Natalie Mazur de Junior Investigatorsubsidie van het Longfonds. Hiermee kan zij verder werken aan haar onderzoek naar de ontwikkeling van een nieuwe profylaxe tegen het RS-virus, dat in tegenstelling tot het bestaande intramusculaire middel nasaal wordt toegediend. Dankzij de subsidie van het Longfonds kan zij met behulp van een gecontroleerd humaan infectiemodel snel ontdekken of de profylaxe werkt en op een kosten-efficiënte wijze de dosisoptimalisatie-studies uitvoeren.

Arts-onderzoeker Natalie Mazur

Druk op de gezondheidszorg

“Elk kind komt in aanraking met het RS-virus”, schetst Natalie Mazur, postdoc-onderzoeker bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, de grootte van het probleem. “Gelukkig wordt niet ieder kind ernstig ziek van een infectie met RSV, maar we schatten dat 10% een lagere luchtweginfectie ontwikkelt, en daarvan nog eens 10% in het ziekenhuis moet worden opgenomen voor ondersteuning. Wat veel mensen niet beseffen is dat we jaarlijks vele kinderen moeten overplaatsen naar het buitenland omdat in het piekseizoen van RSV de druk op de gezondheidszorg te groot wordt. RSV is verantwoordelijk voor 2000 ziekenhuisopnames per jaar in Nederland, en 200 ic-opnames. En zorgelijker nog, omdat er veel landen ter wereld zijn

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel