DOQ

Nasale toediening om RS-virus ‘bij de voordeur’ tegen te houden

Arts-onderzoeker Natalie Mazur ontwikkelt een nieuwe profylaxe tegen het RS-virus. Deze wordt, in tegenstelling tot het bestaande intramusculaire middel, nasaal toegediend. “Een logischere toedieningswijze”, meent Mazur. “Het virus komt via de neus het lichaam binnen, dus waarom niet ook ter plaatse tegenhouden?”

Onlangs ontving arts-onderzoeker Natalie Mazur de Junior Investigatorsubsidie van het Longfonds. Hiermee kan zij verder werken aan haar onderzoek naar de ontwikkeling van een nieuwe profylaxe tegen het RS-virus, dat in tegenstelling tot het bestaande intramusculaire middel nasaal wordt toegediend. Dankzij de subsidie van het Longfonds kan zij met behulp van een gecontroleerd humaan infectiemodel snel ontdekken of de profylaxe werkt en op een kosten-efficiënte wijze de dosisoptimalisatie-studies uitvoeren.

Arts-onderzoeker Natalie Mazur

Druk op de gezondheidszorg

“Elk kind komt in aanraking met het RS-virus”, schetst Natalie Mazur, postdoc-onderzoeker bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, de grootte van het probleem. “Gelukkig wordt niet ieder kind ernstig ziek van een infectie met RSV, maar we schatten dat 10% een lagere luchtweginfectie ontwikkelt, en daarvan nog eens 10% in het ziekenhuis moet worden opgenomen voor ondersteuning. Wat veel mensen niet beseffen is dat we jaarlijks vele kinderen moeten overplaatsen naar het buitenland omdat in het piekseizoen van RSV de druk op de gezondheidszorg te groot wordt. RSV is verantwoordelijk voor 2000 ziekenhuisopnames per jaar in Nederland, en 200 ic-opnames. En zorgelijker nog, omdat er veel landen ter wereld zijn waar de gezondheidszorg lang niet zo goed is als in Nederland, is RSV de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij zuigelingen, na malaria.”

“Het is mijns inziens volstrekt logisch dat je een profylacticum tegen een respiratoir virus nasaal aanbiedt in plaats van systemisch”

Hoge kosten

Dat er een noodzaak is om kinderen te beschermen tegen RSV is dan ook vrij duidelijk. “Toch bestaat er al meer dan twintig jaar een middel dat beschermt tegen RSV”, legt Mazur uit, “maar het is ontzettend duur. Vanwege de zeer hoge kosten is het middel voor armere landen vrijwel niet verkrijgbaar, en zelfs in Nederland geven we het alleen aan kinderen met een zeer hoog risico op ernstige complicaties. Dit bestaande profylacticum, een monoclonaal antilichaam, kost zo veel dat een ziekenhuisopname voor sommige kinderen uiteindelijk goedkoper is.”

Nasale toediening

Mazur vond het merkwaardig dat de toedieningsvorm van het enige bestaande profylacticum tegen RSV een intramusculaire injectie is. “Je biedt het middel dus aan in het hele lichaam, terwijl het virus het lichaam alleen via de neus binnenkomt.” Mazur vergelijkt deze schijnbare onlogica met een uitgaansgelegenheid: “Als je je nachtclub wilt beveiligen dan zet je de uitsmijter bij de voordeur en niet achter in de club toch? Waarom zou je dan niet, als je het lichaam wilt laten beveiligen tegen RSV, de uitsmijter bij de voordeur, namelijk de neus zetten? Het is mijns inziens volstrekt logisch dat je een profylacticum tegen een respiratoir virus nasaal aanbiedt in plaats van systemisch.”

Ontwikkeling versnellen

Een nasale toedieningsvorm van hetzelfde monoclonale antilichaam, in een andere formulering, zou behoorlijk kostenbesparend kunnen zijn, aldus Mazur. “Ik vermoed minstens 90% goedkoper”, vervolgt zij, “en dat komt enerzijds omdat je bij een nasale toediening maar een heel klein beetje van het antilichaam nodig hebt in vergelijking met de systemische toediening. En omdat we de klinische ontwikkeling van dit middel behoorlijk kunnen versnellen door gebruik van nieuwe technieken.”

“Dankzij CHIM hoeven we niet onnodig kinderen bloot te stellen aan experimenten, omdat het infectiemodel gebaseerd is op volwassen vrijwilligers”

Virus toedienen aan volwassenen

Mazur doelt hiermee op het ‘controlled human infection model’, afgekort CHIM, dat zij dankzij de subsidie van het Longfonds nu kan inzetten om snel te leren of de nasale bescherming tegen RSV daadwerkelijk effectief is, en eventueel als vervolg hierop om op de lange termijn dosisoptimalisatie-studies te verrichten. In onderzoek waarin men gebruik maakt van CHIM, wordt een goed-gekarakteriseerde virusstam toegediend aan zorgvuldig geselecteerde volwassen vrijwilligers. Dit draagt bij aan het leren van hoe virussen verspreiden, repliceren, en helpt onderzoekers begrijpen hoe ze het beste virussen kunnen voorkómen en behandelen.

Op zoek naar biomarkers

“Het is enorm waardevol om door middel van CHIM toegang te hebben tot informatie over RSV, juist in de presymptomatische fase”, legt Mazur uit. “Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar biomarkers voor vroege diagnostiek of biomarkers die voorspellen welke patiënten een verhoogd risico lopen op infectie, dan heb je niet zoveel aan onderzoeksdeelnemers die al symptomatisch zijn, omdat bij RSV de incubatietijd (totdat er klachten optreden) vier dagen na de initiële infectie is. Ook voor het ontwikkelen van vaccins of profylactische middelen is CHIM hierom ontzettend praktisch. En laten we niet vergeten dat we dankzij dit model niet onnodig kinderen hoeven te onderzoeken en bloot te stellen aan experimenten, omdat het infectiemodel gebaseerd is op volwassen vrijwilligers.”

“Doorgaans is de klinische fase van geneesmiddelonderzoek lastig uitvoerbaar in een academische setting”

CHIM slaat een brug

“We zien CHIM dan ook als een hulpmiddel om sneller dit vaccin te onderzoeken, en dit maakt het gelijk mogelijk voor een academische instelling als het WKZ om in eigen beheer een stukje klinische geneesmiddelontwikkeling op zich te nemen”, zegt Mazur. “Doorgaans is de klinische fase van geneesmiddelonderzoek lastig uitvoerbaar in een academische setting, dus CHIM slaat echt een brug tussen de werelden van farmaceutische ontwikkeling en de academie, waardoor dit wel mogelijk is.”

Betaalbaar profylacticum

Mazur hoopt einde 2023 de resultaten van haar onderzoek in het publieke domein te kunnen brengen. “Dan kunnen we zien of we inderdaad de infectie van RS bij de voordeur kunnen stoppen, en daarna onderzoeken welke impact dit heeft op patiënten en de gezondheidszorg. En hopelijk hebben we dan over een poosje een effectief profylacticum voor RSV, dat betaalbaar is, en daarmee toegankelijk wordt gemaakt voor kinderen over de gehele wereld.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx