DOQ

Neoadjuvant nivolumab verbetert uitkomsten van resectabel NSCLC 

Bij patiënten met resectabel NSCLC resulteerde neoadjuvant nivolumab plus chemotherapie in een significant langere event-vrije overleving (EFS) en een hoger percentage patiënten met een pathologische complete respons (pCR) dan alleen chemotherapie. Deze resultaten van de CheckMate 816-studie verschenen in NEJM.

Longkanker is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak door kanker. Zelfs in geval van een vroeg stadium blijft de overleving van patiënten met longkanker achter bij die van patiënten met andere veelvoorkomende kankers, zoals colon-, borst- en prostaatkanker. De kans op 5-jaarsoverleving blijft bescheiden bij patiënten met een lokaal of regionaal recidief of met metastasen van longkanker.

(Neo)adjuvante behandeling

Hoewel een curatieve operatie de basis blijft voor de behandeling van longkanker in een vroeg stadium, is er gezien de slechte prognose dringend behoefte aan verbeteringen in de systemische ziektecontrole. In de afgelopen jaren is een groot aantal doelgerichte therapieën beschikbaar gekomen, gericht tegen gemuteerde oncoproteïnen. En immuuncheckpointremmers, bedoeld om de antitumor-immuunrespons van de gastheer te bevorderen.
Neoadjuvante of adjuvante chemotherapie biedt een bescheiden voordeel ten opzichte van chirurgie alleen bij patiënten met een resectabel niet-kleincellige longcarcinoom (NSCLC). In vroege-faseonderzoeken hebben op nivolumab gebaseerde neoadjuvante regimes een veelbelovende klinische activiteit laten zien. Deze bevindingen moeten echter bevestigd worden in fase III-studies.

Chemotherapie met of zonder nivolumab

In deze open-label fase III-studie zijn patiënten met een resectabel stadium IB tot IIIA NSCLC willekeurig toegewezen om nivolumab plus op platina gebaseerde chemotherapie of alleen op platina gebaseerde chemotherapie te ontvangen, gevolgd door een resectie.
De primaire eindpunten waren EFS en pCR, gedefinieerd als 0% levensvatbare tumor in gereseceerde long en lymfeklieren. De mediane EFS was 31,6 maanden in de groep die nivolumab plus chemotherapie kreeg, en 20,8 maanden in de groep die alleen chemotherapie kreeg. De hazardratio voor ziekteprogressie, recidief of overlijden was 0,63 (p = 0,005).
Het percentage patiënten met een pCR was respectievelijk 24,0 en 2,2% (odds ratio 13,94; p < 0,001). De resultaten van de EFS en pCR waren in de meeste subgroepen in het voordeel aan nivolumab plus chemotherapie ten opzichte van alleen chemotherapie.
De algehele overleving was een belangrijk secundair eindpunt. In de eerste vooraf geplande tussentijdse analyse was de hazardratio voor overlijden 0,57 (niet significant). De veiligheid werd beoordeeld bij alle behandelde patiënten. Bijwerkingen van graad 3 of 4 traden op bij 33,5% van de patiënten in de groep die nivolumab plus chemotherapie kreeg, en bij 36,9% in de groep die alleen chemotherapie kreeg.

Conclusies

Bij patiënten met resectabel NSCLC resulteerde neoadjuvant nivolumab plus chemotherapie in een significant langere EFS en een hoger percentage patiënten met een pCR dan alleen chemotherapie. De toevoeging van nivolumab aan neoadjuvante chemotherapie gaf geen extra bijwerkingen en belemmerde de haalbaarheid van de operatie niet.

Referenties:

  1. Lovly CM. Expanding Horizons for Treatment of Early-Stage Lung Cancer. N Engl J Med. 2022;386:2050-2051.
  2. Forde PM, Spicer J, Lu S, et al. Neoadjuvant Nivolumab plus Chemotherapy in Resectable Lung Cancer. N Engl J Med. 2022;386:1973-1985.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”