Neurologische uitval tijdens invasieve longprocedure? Overleg met hyperbare kamer!

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
3 december 2021

Een gasembolie is een zeer zeldzame maar potentieel levensbedreigende aandoening die niet alleen bij duikers kan optreden, maar bijvoorbeeld ook als complicatie van invasieve procedures in het gebied rondom het pulmonale vaatbed. Longarts dr. Jelle Miedema verdiepte zich in iatrogene gasembolieën, en publiceerde met collega’s casuïstiek hierover in PulmoScript in juni 2021. “Als alle longartsen, radiologen en neurologen onthouden dat acute neurologische uitval tijdens of net na een longprocedure een luchtembolie kan zijn, hebben we al veel winst behaald.”

Longartsen zullen in hun dagelijkse werkzaamheden maar zelden een gasembolie meemaken: iatrogene gasembolieën zijn zeer zeldzaam. Ze kunnen ontstaan bij verscheidene typen medische ingrepen, maar procedures in of nabij de longen vormen een risico hiervoor. Dr. Jelle Miedema, longarts in het Erasmus MC, legt uit waarom dit zo is.

longarts dr. Jelle Miedema

Ingrepen in de longomgeving

“Lucht kan gemakkelijker in de circulatie komen, wanneer de druk in het bloedvat niet zo hoog is. De arteriële bloeddruk in een arm is bijvoorbeeld dermate hoog dat de kans kleiner is dat je met een invasieve procedure gas in dat arteriële bloedvat brengt. Daarnaast lopen luchtbellen die in het veneuze systeem terechtkomen meestal vast in de capillairen van de longen. De druk in het pulmonaal vaatbed is beduidend lager en lucht in de veneuze longcirculatie komt geen capillairen in de longen meer tegen en kan vrij de linkerhartkamer bereiken. Daarom zien we bij ingrepen in de buurt van de longen vaker systemische arteriële gasembolieën optreden. Waarschijnlijk komt

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel